Новини

Документалната изложба „Светлината на буквите“ в гр. Ниагара Фолс

02/09/2021

13 пана, посветени на българската азбука, ще бъдат изложени в канадския град Ниагара Фолс по повод 1150 години от Великоморавската мисия на Светите братя Кирил и Методий. Инициативата е на Генералното консулство на Република България и се провежда със съдействието на Историческия музей в гр. Ниагара Фолс. 

Стартът на инициативата беше даден през есента на 2020-а година, когато Генералното консулство на Република България в Торонто стартира работата по организацията и провеждането на едно от най-знаменателните събития за всички българи – не само в родината, но и по целия свят - осветяването на водопада Ниагара Фолс в цветовете на българското знаме.

Документалната изложба „Светлината на буквите” е създадена по инициатива на Държавния културен институт Държавен културен институт към Министъра на външните работи по повод годишнината на славянската писменост. Колекцията е събрана от член кореспондента на БАН проф. Аксиния Джурова и доц. Вася Велинова, а материалите са предоставени със съдействието на фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Научен архив към БАН. Изложбата е създадена през 2013-а година – годината, която е обявена от ЮНЕСКО за година на Кирил и Методий и създаването на славянската писменост.

Експозицията ще може да бъде посетена лично в гр. Ниагара Фолс на 6-ти и 7-ми септември между 10 и 16 ч. на адрес - 5810 Ferry Street | Niagara Falls, ON L2G 1S9 - Niagara Falls Museums -https://niagarafallsmuseums.ca/.

Генералното консулство на Република България (Consulate General of the Republic of Bulgaria - Toronto - Home | Facebook) ще излъчи на живо събитието на 6-ти септември от 17.30 ч. българско време на страницата във фейсбук -https://www.facebook.com/TorontoBulgaria/.

За българските граждани и техните гости, които се намират на територията на Канада, часът за начало е 10.30 ч. сутринта EST.

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на галерия „Мисията“ с изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“

13 август – 13 септември, 2021 г. Откриване: 13 август , 11 ч. галерия „Мисията“, ул. Алфред Нобел №2, гр. София         На 13 август (петък) от 11 часа ще се състои официалното откриване на обновената галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи с нова... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал