Новини

Дни на българската култура в Дакар, Сенегал

05/12/2022

В първите дни на месец декември в столицата на  Сенегал Дакар, ще се  проведат първите Дни на българската култура. Събитията ще стартират с откриването на представителна фототипна изложба на Държавния културен институт към министъра на външните работи, посветена на „Българските паметници под закрила на ЮНЕСКО“. Българската делегация, в която участва директорът на ДКИ Снежана Йовева-Димитрова, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии към СУ „Св. Климент Охридски“ и студенти по африканистика от катедрата ще имат работни срещи с университетски преподаватели.

Триезичната експозиция (френски, английски и български) гостува на Университета Шейх Анта Диоп (UCAD), като ще бъде открита в Университетската библиотека на 8 декември. Събитието се организира от Факултета по литература и хуманитарни науки и е в рамките на инициатива за образователно и културно сътрудничество между СУ „Св. Климент Охридски“ и Университета Шейх Анта Диоп.  Акцентът в изложбата е популяризирането на  уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Експозицията е посветена на 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията. като представя в 21 пана: 13 информационни табла и 8 фотографски пана с обектите на България в списъка на ЮНЕСКО за културни и природни обекти, паметници на световното наследство, фотографиите са на големия български фотограф  Иво Хаджимишев.

За гостите на изложбата, студенти, преподаватели и академичната общност ще бъде прожектиран кратък представителен филм за културно-историческото богатство на България, на френски език, предоставен от Министерството на туризма на Р България, както и среща разговор  с проф. Мадлен Данова, декан на ФКНФ към СУ  и студенти от  катедра "Африканистика", които по програма Еразъм посещават университета в Дакар.

В рамките на програмата на Дните на България в Сенегал, паралелно в София излезе от печат тематичен брой на „Литературен вестник“, посветен на сенегалската литература и култура, реализиран под редакцията на проф. Рени Йотова, Литературен вестник бр. 38, 2-8 ноември 2022.

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал