Новини

Дипломация и изкуство

29/08/2019

Избрани произведения от Художествения фонд на Министерството на външните работи

     В Галерия „Академия“ от 3 до 23 септември 2019 г. ще бъде представена изложбата „Дипломация и изкуство“, посветена на 140-та годишнина от създаването на българската дипломатическа служба. Тя включва 21 произведения , пътували и „живели“ с ритъма на дипломатическото всекидневие в посолствата на страната в Европа.

     Избраните произведения датират от първото до последното десетилетие на 20 век. Представени са живописни работи на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Пенчо Балкански, Дечко Узунов и работи на Димитър Киров, Димитър Казаков и Светлин Русев.

     Изложбата е подготвена от Държавния културен институт към министъра на външните работи, а в експозицията са включени и секции, които проследяват връзката между художествената култура и символите на държавния суверенитет.

     Представени са първите ордени на новосъздадената преди 140 години нова Българска държава. Укази на Княз Александър Първи за награждаване с орден „Св Александър“, най-високият орден на Третото българско царство – „Св. Равноапостоли Кирил и Методий“, с който е удостоен Иван Вазов. Със съдействието на „Монетния двор“ са изложени два от най-високите български ордени, учредени за награждаване на чуждестранни дипломати и държавници за развитието на двустранните връзки – орден „Мадарски конник“ и „Орденът на Розата“.

     Историята на дипломатическата институцията и 140-годишната ѝ история е проследена и в архивните фотоси на сградите на Министерството на външните работи. Представени са и забележителни сгради на български задгранични мисии и художниците, работили за тяхното оформление.

     В отделен раздел са представени проектите на български художници за дизайна на българските банкноти и монети, поръчвани от Българска народна банка.

 

от 11:00 до 19:00

Галерия „Академия“

1000 София, ул. „Шипка“ № 1

откъм градината до Народното събрание

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал