ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ДЕБЮТ НА МУЛТИМЕДИЙНАТА ИЗЛОЖБА "НАЙ-ДЪЛГОТО ПЪТУВАНЕ. ПЪРВАТА ОБИКОЛКА НА ЗЕМЯТА" В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

Изложба на Посолството на Кралство Испания в София в сътрудничество с Държавния културен институт към Министерството на външните работи гостува в галерия „Мисията“ между 3 и 25 февруари

03/02/2022

Изложбата „Най-дългото пътуване“ има за цел да отбележи и популяризира първата обиколка на Земята като ключово пътешествие в световната история и да отдаде почит на изследователския дух на човека и отношението му към неизвестното и познанието. Мултимедийната експозиция, замислена като концептуална карта на първото околосветско плаване, ще бъде показана за първи път в България в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт.

Преди 500 години в Севиля, Испания, започва едно дълго жадувано от човечеството пътуване - по неизследваната страна на Земята до митичния Ориент и до Островите на подправките. Това пътешествие, започнато от Фернандо Магелан през 1519 г., ще се превърне в най-дългото за една епоха: първата обиколка на света, завършена през 1522 г. от Хуан Себастиан Елкано и екипажа на кораба „Виктория”.

На 10 август 1519 г. двеста тридесет и девет мъже заминават от Севиля на пет кораба. Те прекосяват три океана – Атлантическия, Тихия и Индийския – дълго и невъзможно пътуване, заплашвано от глад, болести и бунтове. Три години по-късно 18 мъже се завръщат на един кораб, воден от Хуан Себастиан Елкано. Две предишни експедиции са неуспешни - нито Колумб стига до Индия, нито Магелан до Молукските острови. Въпреки че Фернандо Магелан изиграва много важна роля като картограф и организатор на експедицията, Елкано има заслугата на мореплавателя, който я постига. След смъртта на Магелан, Елкано поема командването на флота и изпълнява мисията, поръчана и финансирана от испанската корона, като обикаля света на запад и се връща в Севиля. По този начин завършва първото околосветско плаване на Земята.

Изложеното експозиционно съдържание е развито чрез хронологична линия, която разказва най-важните събития и подвизи от първата обиколка на Земята. Петнадесетте пана комбинират атрактивни изображения и графики с кратки послания. Седем от панелите имат QR код, който предоставя на посетителите допълнителна мултимедийна информация с аудиовизуални материали, които предизвикват усещанията от това историческо пътуване. Те могат да бъдат достъпни от всяко цифрово устройство. Към изложбата има и кратък документален филм, който обединява всички тези видеоклипове и ни пренася в света на пътешествията и новото знание за света.

Изложбата може да бъде посетена в периода 03.02. – 25.02.2022 г. всеки работен ден между 10 и 17 ч. при спазване на актуалните противоепидемиологични мерки. 

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал