ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Галерия „Мисията“ представя изложбата „Индиго“ на Валентин Бакърджиев

10/04/2023

В галерия „Мисията“ от 20 април до 4 май, Валентин Бакърджиев ще представи изложбата „Индиго“. Тя е създадена в резултат на творческите търсения на автора, свързани с темата за синия индиго цвят. Точно той е свързващият елемент в изложбата. Авторът използва синият цвят за да  визуализира идеята за взаимовръзката между Синята планета и нас нейните обитатели. В същото време инсталацията „Индиго“ е свързващо звено, което обединява два основни, големи проекта на Валентин Бакърджиев „Голямото синьо“ и „Ефектът на пеперудата“, които също ще бъдат показани по време на изложбата.

Отглеждането на индиго, извличането на багрило и неговото използване, като изразно средство е една от основните линии в творчеството на Валентин Бакърджиев.  За автора индигото е мисия, послание, средство за изразяване, което намира поле за изява чрез изкуството. Синият цвят предава идеи и послания, в чиято основа са социално значими теми като тази за крехкостта на екологичния баланс в природата. За връзката между нас, нейните обитатели и най-синьото синьо на дълбокия океан и безкрайното небе. Житейският и творчески път на Валентин Бакърджиев тръгват от България, минава през Доминиканската Република, Италия и стига до Нидерландия, където той живее през последните 15 години. Днес той живее в Амстердам, където твори и отглежда индиго от семена в собствена био градина в града и е част от световна мрежа на  индиго производители.

Представянето на инсталацията „Индиго“ в едно общо пространство с други два основни за творчеството на Валентин Бакърджиев проекта,  Le Grand Bleu и The Butterfly Effect, в основата на които също е заложен синият индиго цвят, ще обогати и допринесе за предаването на посланията, вложени в творбите на автора. Проектът е и своеобразен начин да се направи историческа препратка към вековната историята на синия индиго цвят и багренето с естествени материали, която може да се проследи в различни култури от Индия до Перу, като по този начин прави съвременен прочит на използването му в изкуството.

Изложбата „Индиго“ е проект на Валентин Бакърджиев,  с който той цели да предаде важни послания, като създава социално ангажирано изкуство базирано на устойчиви теми и материали. Той използва основно естествени материали и се фокусира върху съвременното изкуство като средство за предаване на послания за баланса и взаимовръзка между нашата Синя планета и нас като нейните обитатели.

Куратор: Мила Старейшинска-Ангелова

Ключови думи

изложба

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал