ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Галерия “Мисията“ отваря врати след изолацията с груповата изложба "Ново съобщение"

08/06/2020

Творците Бранко Николов, Емануела Ковач, Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев – Vassillo и Людмил Георгиев, селектирани от галерия Grafikart, гостуват на Държавния културен институт към Министъра на външните работи.

Вернисаж - 16 юни (вторник) от 17:00 ч. до 19 ч.

галерия „Мисията“, София, ул. Алфред Нобел № 2

Изложбата „НОВО СЪОБЩЕНИЕ“ (NEW MESSAGE) е фокусирана върху темата за все по-динамичния процес на миграция и отчуждение в общуването в съвременния глобален свят. Процес, който връхлетялата ни социална изолация от последните месеци, бе болезнено припомнен. Днес общуването между хората е все по-опосредствано – през социалните платформи, смартфоните и още куп дигитални инструменти. Непрекъснато получаваме „ново съобщение“ – в пощата си, с апликации като Viber, WhatsApp, на месинджъра си. Новото съобщение опосредства общуването помежду ни, а живият контакт се превръща все по-натрапчиво в мираж. В изключение, което остава несподелено преживяване. И всичко това, като че ли парадоксално, се разгръща на фона на изключителна миграция – разместване на културни и социано-политически пространства, на хора и общности, на смисъл, на съдържание, на етичните и морални граници.

Изложбата е своеобразен коментар и творчески опит за отговор към този начин на разгръщане на битието, на общуване помежду ни, на контакта ни със света на изкуството. Тъкмо като на игра със смисъла на думите изложбата е и специфично ново съобщение, приканващо и изкушаващо, чрез творби, осъществени със средствата на различни графични техники, да се опитаме да се възвърнем към класическите форми на общуване, където има истински емоции.

В експозицията са включени творби на няколко изтъкнати съвременни български графици – Бранко Николов, Емануела Ковач, Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев – Vassillo, Людмил Георгиев. Уредник: Пламен Петров.

Посещенията в галерия „Мисията“ се осъществяват при спазване на всички противоепидемиологични правила и дистанция.

Изложбата „Ново съобщение“ е първата съвместна инициатива на Държавния културен институт към Министъра на външните работи и галерия Grafikart към Сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ“ и е част от инициативите на института по повод 15 години от създаването му през 2005 година.

Ключови думи

изложби 2020 , графика

Предстоящо

Изложба на съвременно турско изкуство беше открита в галерия „Мисията“
На 1 февруари в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал