ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Галерия "Мисията" посрещна многобройна публика с изложбата „Ново съобщение“

17/06/2020

Колективната графична изложба „НОВО СЪОБЩЕНИЕ“ (NEW MESSAGE) събра много почитатели и ценители на съвременната графика у нас в галерия „Мисията“. В експозицията са включени творби на няколко изтъкнати съвременни български графици: Бранко Николов, Емануела Ковач, Веселин Дамянов-Вес, Васил Колев – Vassillo, Людмил Георгиев.

Сред гостите на изложбата бяха: проф. Чавдар Попов, проф. Светозар Бенчев, Декан на Факултет за изящни изкуства на НХА, Десислава Христова, ръководител на катедра Графика при НХА, Аделина Филева, директор на СГХГ, Слава Иванова, изпълнителен директор на НДФ "13 века България", д-р Ивелина Кючукова, арт мениджър, дипломати, изкуствоведи, галеристи, творци и любители на графиката. Посланикът на Словакия в България н.п. Мануел Корчак специално поздрави директора на ДКИ г-жа Йовева за чудесната изложба и по повод 15-тата годишнина от създаването на института.

Други специални гости, които посещавайки изложбата се насладиха и на обновеното  парково пространство около галерия „Мисията“, изпълнено със скулптури и археологически артефакти, бяха  д-р Красимира Иванова, проф. Тодор Кантарджиев, проф. д-р Иван Костов и мн. др. Всички се увериха колко важен е реалният досег до съвременното изкуство и как то може да въздейства, да вълнува и да възпитава в естетика и общочовешки ценности.

Експозицията се фокусира върху темата за миграция и отчуждението в общуването в съвременния глобален свят. Тя е своеобразен коментар и творчески опит за отговор към този начин на разгръщане на битието, на общуване помежду ни, на контакта ни със света на изкуството. Тъкмо като на игра със смисъла на думите изложбата е и специфично ново съобщение, приканващо и изкушаващо, чрез творби, осъществени със средствата на различни графични техники, да се опитаме да се възвърнем към класическите форми на общуване, където има истински емоции.

Изложбата в галерия „Мисията“ може да бъде разгледана до 3 юли всеки работен ден от 10 до 17 часа, при спазване на всички противоепидемични правила и дистанция.

Снимки: Иван Григоров

Ключови думи

изложби 2020 , графика , галерия

Предстоящо

Изложба на съвременно турско изкуство беше открита в галерия „Мисията“
На 1 февруари в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи беше открита...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ

Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни изкуства на Университет за изкуства - Белград и проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета по изящни изкуства на Национална художествена академия - София. Димитре Печич е редовен професор... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал