ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ГРАФИЧНИЯТ ДИЗАЙН СРЕЩА ДИПЛОМАЦИЯТА В ИЗЛОЖБАТА „ВИЗИЯ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ“ В ГАЛЕРИЯ „МИСИЯТА“

17/06/2022

Изложба на графичен дизайн с автор Ерина Боянова беше открита в галерия „Мисията“ на 16 юни, 2022 г. Експозицията със заглавие „Визия за дипломация“ е част от проекта „Дигитален музей на спорта“, финансиран от UNESCO, и представя реализирана система за визуална комуникация. Проектът е разработен и реализиран в периода юли-декември 2021 г. и е посветен на 75-годишнината на UNESCO, 65-годишнината на България в UNESCO и 60-годишнината на Музея на спорта. По повод представянето на графичната концепция в галерия „Мисията“ системата за визуална комуникация е допълнена с нови авторски компоненти, които подтикват към размишления и диалози за връзката между графичния дизайн, комуникациите и дипломацията.

Изложбата беше открита от директора на Държавния културен институт г-жа Снежана Йовева-Димитрова, която подчерта,  че галерия „Мисията“ все по-отчетливо се превръща в пространство за културен диалог и дипломация чрез изкуство, място, в което се представят изложби на млади и талантливи български художници и дизайнери, които имат изявен професионален интерес към темата за дипломацията.

 Проф. Милена Попова – преподавател по семиотика, език и реклама в Софийския Университет подчерта: „Плакатите се характеризират с обобщена метафоричност и конотативна натовареност, което отваря възможност за креативно осмисляне на информацията в процеса на рецепция и интерпретация. Всеки сам може да интерпретира и да търси всички слоеве и пластове на смисъла в тези плакати, които са изключително модерни и концептуални.“ Авторката на експозицията Ерина Боянова, от своя страна, изрази благодарността си към всички институции, подкрепили разработването на проекта за изложбата - Министерството на младежта и спорта, Националната комисия за UNESCO – България, Министерството на външните работи, Държавния културен институт към министъра на външните работи и галерия „Мисията“.

Експозицията може да бъде разгледана до 12 юли, всеки делничен ден между 10 и 17 ч. в галерия „Мисията“.

Предстоящо

БЪЛГАРО-ШВЕЙЦАРСКА ИЗЛОЖБА „ВИДИМО & НЕВИДИМО“
Галерия „Мисията“, гр. София: 14 юли – 12 август 2022 Откриване: 14 юли 2022, 18 часа    „Видимо & Невидимо“ е...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал