Новини

Виртуални обиколки на български музеи с над 1 милион гледания

07/06/2021

Държавният културен институт активно съдейства на дипломатическата ни мисия в Пекин за участието на България в направление „Европейски виртуален музей“  на Проекта за публична и културна дипломация на Делегацията на ЕС в Китай (ДЕС) EUPOP. Посолството в сътрудничество с Института предостави за представяне пред широката китайска публика виртуални обиколки на няколко български музеи.

По проекта бяха изготвени видео клипове с превод на китайски език за разглеждане на експозициите в български музеи, като материалите бяха  разпространени в китайски социални платформи с цел запознаване на китайската аудитория с културата на страните от ЕС. Клиповете с онлайн обиколки на български музеи само за първите 10 дни са били гледани над 1 милион пъти.

Чрез проекта китайската аудитория е разгледала експозициите в следните музеи:

•    Националния етнографски музей

•    Националния Археологически музей

•    Регионален Етнографски музей – Пловдив

Проектът е осъществен чрез платформата weibo.com (Keys to Europe)

Предстоящо

Oткриване на изложба „СБОРЯНОВО – ПРИРОДА И ПАМЕТНИЦИ, БОГОВЕ И ХОРА“
Oткриване на изложба „СБОРЯНОВО – ПРИРОДА И ПАМЕТНИЦИ, БОГОВЕ И ХОРА“, организирана в партньорство с Държавен културен...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“ гостува в МВнР

По повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организират... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал