Новини

Виртуален поздрав по повод Деня на Европа

04/05/2022

     Инициативата за видео поздравлението е на Държавния културен институт към министъра на външните работи и Българското национално радио, в изпълнение на детския радио хор към БНР, по повод отбелязването на Деня на Европа.

     Кратката историята на химна на Европа води началото от 18-ти век и е свързана с имената на Фридрих Шилер и Лудвиг ван Бетовен. Европейският химн е фрагмент от Девета симфония на Лудвиг ван Бетовен, композирана през 1823 г. Немският поет, историк и драматург Фридрих Шилер пише поемата „Одата на радостта“ (на немски: An die Freude) през 1785. Тя изразява неговото идеалистично виждане за човечеството, неговата мечта хората да се обединят и да станат братя. Тази поема става текст на Деветата и последна симфония на Бетховен и единствената дотогава симфония с текст, защото по начало тя е инструментален жанр.

     Няколко стиха от химна на Европа красноречиво говорят за силата на духа в това време, илюстрирани в историческия превод на Асен Разцветников:

...

Прегърнете днес, о, люде,

целий свят вий със любов!

Братя, звездния покров

крие Бог – там Бог е буден:

Прегърнете

целий свят вий със любов!

Радост – ти дете на Рая,

ти, божествен ясен плам!

Радост – ти дете на Рая!

През 1985 година "Одата на радостта" става химн на ЕС  и така  с този акт се напомня за идеалите на европейското общество, които ни свързват: свобода, мир, солидарност и единство.

Предстоящо

Изложба с детско изкуство от Битоля гостува в Министерството на външните работи
По повод Международния ден на детето 1 юни в Министерството на външните работи гостува специална детска изложба под мотото:...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

КУЛТУРНА ДИПЛОМАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ: АРТИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ С ОБЩА ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

В галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи се откри колекционерска сборна изложба „Културна дипломация – Балкански диалог”. Участие в нея имат седем български художници: Светлин Русев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Любен Генов, Димитър Чолаков, Милко... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал