Новини

Българско участие в предстоящи културни събития в Словения

20/05/2021

Български творци и институции от различни области на изкуството и културата ще гостуват на събития през летния и есенния сезони в Словения. Част от проявите съвпадат с периода на словенското председателство на Съвета на ЕС през второто полугодие на 2021 г.

На 25 май т.г. в Музея за архитектура и дизайн (MAO) в Любляна ще бъде открита изложба по проекта „Нонумент”, в който участват Словения, България (представена от Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово), Австрия, Кипър, Сърбия и Чехия. В рамките на инициативата се проучват изгубили стойността и ролята им паметници и архитектурни и индустриални обекти от Централна и Източна Европа през XX-ти век. Чрез интерактивни медии посетителите ще могат да се запознаят и с дейностите на Фондация „Бузлуджа” по възстановяването на мозайките и други произведения на изкуството в небезизвестния паметник у нас. „Нонумент: експозиция на терен”, която може да бъде разгледана до 27 юли, се фокусира върху недоловимата граница между архитектурата, изкуството, паметта и културното наследство.

Младата диригентка Донка Митева ще се представи по време на най-големия хоров фестивал на континента Europa Cantat, чийто домакин Словения ще бъде от 16 до 25 юли. Събитието под почетния патронаж на президента Борут Пахор съвпада с началото на словенското председателство на Съвета на ЕС. Понастоящем лауреатката на наградата за най-добър диригент на фестивала във Варна 2014 г. Д. Митева е художествен ръководител и диригент на Collegium Musicum в Берлин. Концертът под нейно диригентство e планиран да се състои в Любляна на 22 юли.

Публиката на 69-ия международен летен Фестивал Любляна (юли-септември) ще има възможността да се наслади на изпълненията на световно известната оперна прима от България Соня Йончева. На 27 юли в 21 ч на площад „Конгресен” звездата ще изнесе концерт с оперни арии – съвместно със словенския тенорист Бранко Робиншак и в съпровод на оркестъра на Словенската национална опера и балет от Любляна под дирирентството на италианеца Франческо Клампе.

Директорът на Градската художествена галерия – Благоевград Иван Милушев е избран да участва в 4-ия Международен фестивал на акварела „Кастра”, който ще се състои в гр. Айдоущина (в Югозападна Словения) от 28 август до 9 октомври. Творецът се завръща в Локарйевата галерия в Айдоущина три години след като бе награден на сродния фестивал „Мини Кастра”. Новите му произведения ще могат да бъдат разгледани в рамките на съпътстващата изложба в града до края на биеналния фестивал. И този път той се организира с подкрепата на словенския клон на Световната акварелна асоциация (IWS Globe).

През първата половина на м. ноември е предвидено гостуването на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” от Варна на Седмицата на словенската драматургия. 51-то издание на фестивала, провеждащ се традиционно през март в „Прешернов театър” в гр. Кран, бе отложено, поради коронавирусната пандемия. Трупата ще изнесе представлението „Владимир” по едноименния текст на известния съвременен драматург от Словения Матяж Зупанчич. Постановката, режисирана от Николай Кенаров, е включена в съпътстващата програма на „Седмицата”.

Посолството напомня, че до 21 май, вкл., любителите на фотографското изкуство могат да посетят изложбата на Ели Жотева в галерия „Фотон” в Любляна. Интердисциплинарната артистка се представя в поредицата „Авторски диалог” съвместно със словенския фотограф Йощ Долиншек. Двамата новаторски фотографи са носители на награди от конкурса на „Фотон” под мотото „Различни светове” през последните две години.

Организаторите съобщават, че всички предстоящи прояви ще протекат при спазване на противоепидемиологичните мерки в Словения.

Ключови думи

Любляна , събития , май 2021

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“ гостува в МВнР

По повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организират... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал