Новини

Българското посолство в Брюксел отвори своите врати за Дните на наследството на 17-18 септември

19/09/2022

В рамките на традиционните Дни на наследството в Брюксел, които се състояха на 17 и 18 септември тази година, посолството на България бе едно от двадесетте дипломатически представителства в белгийската столица, които отвориха за първи път вратите си за широката публика. Стотици посетители имаха възможност да разгледат изложените в салоните на посолството картини от Художествения фонд на Министерството на външните работи, които включват произведения на изтъкнати български художници, като Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Иван Христов, Никола Манев, Тодор Хаджиниколов.

Голям интерес предизвика и изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“, подготвена от екипа на Държавния културен институт, която представя - през обектива на един от най-добрите наши фотографи Иво Хаджимишев - уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културно и природно наследство. Съвременното българско изкуство бе представено със скулптури от последната колекция „Щрайх“ на международно известния наш скулптор Тодор Тодоров, които от м.март тази година досега бяха представени за пръв път извън България в рамките на две успешни изложби в белгийската столица.

Със съдействието на танцьори и певци от българските танцови групи „На хорото в Брюксел“, „Здравец“ от Гент, „Светулка“ от Антверпен и "Балканика" от Варегем, посетителите имаха възможност да се запознаят със стъпките на традиционното българско хоро и магията на родния ни фолклор, а много от тях с удоволствие се включиха в извило се в салоните и градината на посолството хоро.

Дните на отворени врати включваха и богата литературна програма, организирана от Българската културна асоциация в Белгия. Редица български поети и писатели, които живеят и творят в Белгия, сред които Бета Наур, Даниела Великова, Десислава Цветкова, Димитър Стоилов, Ирина Папанчева, Миглена Дикова-Миланова, Теодора Лалова-Спинкс, представиха свои творби и споделиха мисли за многонационалния културен контекст на столицата на обединена Европа.

Силният интерес и висока посещаемост, както и радушният прием от домакините, потвърдиха очакванията на организаторите и намерението им да превърнат инициативата за отворени врати на посолства в ежегодна традиция.

Предстоящо

Фототипна изложба за известния босненски писател Исак Самоковлия ще бъде представена в Самоков
Историческият музей в Самоков, Посолството на Република България в Босна и Херцеговина и Държавният културен институт към...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал