Новини

Български художник от Чикаго дарява своя картина за художествения фонд на Министерството на външните работи

05/11/2019

Картината „Човек и птица“ на живеещия в САЩ български художник Василен Васевски бе дарена задочно от автора, който е преподавател в Илинойския институт за изкуство в Чикаго. Повод за дарението стана експозицията „Дипломация и изкуство“, която беше открита от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева през септември в галерия „Академия“ на НХА. Художникът е силно впечатлен от шедьоврите в представителната изложба, организирана по повод 140-годишнината на българската дипломатическа служба, и решава да даде своя принос към колекцията.

Държавният културен институт, чийто директор Снежана Йовева прие днес картината от галеристката Цветелина Русалиева, отправи към проф. Васевски покана да гостува със своя самостоятелна изложба в галерия „Мисията“.

Василен Васевски е един от създателите на Сдружение „Български художници зад граница“. През 2018 г. проф. Васевски участва и в реализацията на изложба „Преоткриване“ в „Олимпия Център“ в Чикаго, посветена на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook