Новини

Български архитекти и дизайнери с награди от фестивала BIG SEE 2021

17/11/2021

 

Архитектурни и проектантски бюра и дизайнери от България спечелиха награди от фестивала „Месец на дизайна BIG SEE” в Словения, които бяха връчени на виртуална церемония през миналата седмица. Поради пандемията от Ковид, и 19-то издание на фестивала под мотото „Югоизточна Европа – където животът е креативност се проведе само в онлайн формат.

По традиция, наградите за постижения бяха присъдени в шест области – дизайн в областта на туризма; мода и аксесоари; интериорен дизайн; архитектура; продуктов дизайн и изделия от дървесина, като българските участници бяха отличени в първите четири категории. Премирани бяха общо 26 идейни и вече реализирани проекти, както и изделия.

В категория „Туризъм”, за креативна дестинация бе награден Пловдив, по отношение на който журито изтъква факта, че той е най-старият непрекъснато населен град в Европа и първият такъв в България, избран за Европейска столица на културата (2019 г.). Специално се отбелязва ролята на квартала на творческите индустрии „Капана” като среда за обмена на идеи, сътрудничество и растеж чрез културата.

Станислава Димитрова и студио „Прототип 23” бяха удостоени с награда за колекцията „LET’S PLAY!”, изработена изцяло от естествени тъкани.

BIG SEE 2021 отличи най-много участници от България – 16, в областта на интериорното оформление. Сред спечелилите награди са бюра и индивидуални дизайнери от Русе, София, Варна и други градове, представили свои решения за обзавеждането на офис сгради, жилища, спортни обекти, заведения и културни институции. През тази година, например, бе награден проектът за оформянето на Гьоте институт в София.

Авторите на осем различни по предназначението им сгради и обществени пространства получиха признание в категорията „Архитектура”. Сред тях фестивалът открои модернизацията на пешеходната зона във Враца, изграждането на мултифункционалната зала на 1-ва езикова гимназия във Варна, офис сградата на компания „Каменица” в Пловдив, пункт за наблюдение на плажа във Варна, жилища в комплекса „Панчарево парк”-София и др.

Член на международното жури, оценило изпратените проекти и колективи, беше и модният креатор от България Нели Митева. Фестивалът с традиционно българско участие протича всяка есен по инициатива на Центъра за креативна икономика в ЮИЕ BIG SEE от Любляна. В дейността му той се фокусира върху държавите от Централна и Югоизточна Европа, Италия, Малта и Израел.

Всички избрани проекти от България в съответните категории могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фестивала:

https://bigsee.eu/awards/

---------

Снимки: www.bigesee.eu

Предстоящо

Фотоизложбата „България и Япония - политика, дипломация, личности и събития” гостува в Министерството на външните работи
Фотоизложбата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития“ ще бъде експонирана в представителното...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

По повод месеца на будителите галерия „Мисията“ е домакин на изложбата „Пътят на св. Кирил и Методий“ на БАН

Изложбата „Пътят на Кирил и Методий“ е създадена от Кирило-Методиевския научен център при БАН в подкрепа на сертифицирането на „Културния маршрут Кирил и Методий“ в рамките на програмата „The Cultural Routes of the Council of Europe“, която има за цел да покаже чрез пътуване през пространството и времето, как... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал