Новини

България отбелязва 30 години членство в Международната организация на франкофонията

17/03/2021

Всяка година на 20 март световната общност отбелязва Международния ден на Франкофонията. Честването е въведено през 1988 г. като средство на държавите членки на Международната организация на франкофонията (МОФ) да отбележат общото, което ги свързва – френският език и споделените ценности.

За България 2021 година е по-специална, тъй като страната ни отбелязва 30 години присъединяването си към МОФ.

По инициатива на Министерството на външните работи и със специалното съдействие на Държавния културен институт бе създадена лесно разпознаваема визуална идентичност, с която да бъдат оформяни материалите и комуникирани събитията, свързани с годишнината. Автор на логото е гл. ас. д-р Георги Павлинов Павлов,  преподавател в НХА по плакат и визуална комуникация.

Предложеното лого надгражда емблемата и цветовете на Международната организация на Франкофонията и както всяка марка излъчва послания към публиката: ценностите, визията, мисията и дейностите на франкофонията. Цветовете зелено, жълто, синьо, червено и лилаво символизират петте континента на планетата, на които се говори френски език и на които принадлежат държавите-членки на МОФ. Бялото е символ на мира. Кръгът - стилизирано изображение на планета - събира заедно държави и хора като ги обединява в разбирателство и хармонично сътрудничество чрез общ език и споделени ценности.

Ключови думи

франкофония , годишнина , лого

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал