ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-ШВЕЙЦАРСКА ИЗЛОЖБА „ВИДИМО & НЕВИДИМО“

07/07/2022

Галерия „Мисията“, гр. София: 14 юли – 12 август 2022

Откриване: 14 юли 2022, 18 часа 

 

„Видимо & Невидимо“ е съвместна изложба, която среща творчеството на съвременната българска художничка Миглена Савова Оклер, която от над 15 години живее и се развива успешно на женевската сцена, и Аник Беркла от Женева, Швейцария.

В творчеството си Аник Беркла заимства сюжети от необятния свят на „невидимото“, микрокосмосът,  богат с невероятно разнообразни форми, инспириращи художника, както изграждащи, така и въздействащи на „видимия“ свят. Концепцията в творбите на Миглена Савова Оклер е темата за жените и тяхната видимост. Авторката съсредоточава  вниманието си върху портрета на съвременни жени, оставящи личностна следа в обществото. Въпреки тематичното обединение двете авторки са различни визуални артисти и творчески индивидуалности. Контрастът между творческите търсения и изразните средства в работите на всяка една от тях е силно изразен. 

Миглена Савова Оклер е родена през 1965 г. в България. От 2003 г. живее и работи в Женева, Швейцария. В работата си тя използва различни медии, като живопис, колаж, фотография, графика и скулптура. С множество самостоятелни и колективни изложби в Германия, България, Франция, Италия и Швейцария, нейни творби са част от колекциите на Музея на колажа и асамблажа в Ню Мексико, Museum Artcolle във Франция, Колекция Copeland в Нова Зеландия, както и в редица частни колекции в Европа и Съединените американски щати. През 2009 г. Савова Оклер е удостоена с наградата Artcolle на 16-та изложба за съвременен колаж в Париж. Савова Оклер има следдипломна степен от Ecole Supérieure des Beaux - Arts, Женева и магистърска степен от катедра „Изящни изкуства“ на Великотърновския университет в България.

В централната част на концепцията на Оклер са включени и лични моменти, двоен поглед върху две националности на жени, швейцарки и българки. Защо? Отговорът на Миглена Оклер е: „Аз самата в моя творчески и личностен живот съм българка и швейцарка, по националност. Избрала съм жени - личности от двете националности, които вдъхновяват със своите постижения и обществено присъствие. В тази серия, за разлика от предишни мои мъжки портрети, изключителен акцент поставям върху жените, защото и аз самата, като жена, искам да предам визуалност и да изразя моето отношение към съвременните жени - създавайки видимост на изключително интересни, стойностни и успели жени.“

Аник Беркла завършва Висше училище за визуални изкуства и училище за приложни изкуства в Женева,  секция „Декоративни изкуства - създаване на обекти“. Член е на групата Visarte в Женева, на ASDG, Асоциацията на скулпторите в Женева и на LABEL GENEVE, Женевската асоциация на занаятите. Винаги в търсене, тя влага в работата си много креативност, изразяваща свят, в който микроорганизми, полени и други хидрозои се преплитат. Нейните керамични обекти, създадени с голяма педантичност, концентриращи енергия и сила, сякаш дишат в ритъма на собствен живот.

Аник Беркла участва в изложбата „Видимо и невидимо” по идея и покана на Миглена Оклер. Генезисът на творческите й търсения се изразява в изследването на безкрайно малкото чрез увеличението под микроскопа на флоралната и морската вселена. Откровението на този микрокосмос отваря у твореца неподозиран естетически свят и провокира откривателя в него. Непрекъснатите творчески търсения на артиста Беркла, отразяват загрижеността й за съвременната керамика, за суровините и техните постоянни трансформации и максималната им изява чрез огъня. Винаги търсейки личното внимание, което е насочено към фината граница между света на утилитарната керамика и света на скулптурата.

Предстоящо

МОБИЛНАТА ИЗЛОЖБА НА ДКИ „ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ И СВЕТИ МОЩИ НА БАЛКАНИТЕ“ ГОСТУВА В ПЛОВДИВ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
  Културен център „ТРАКАРТ“, гр. Пловдив: 15 август – 15 септември 2022 Откриване: 15 август 2022, 18 часа   На 15...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Българо-швейцарска изложба събра почитатели на съвременното изкуство в галерия „Мисията“

„Видимо & Невидимо“ е съвместна българо-швейцарска изложба с участнички Миглена Савова Оклер и Аник Беркла от Женева, Швейцария, която се откри на 14 юли в галерия „Мисията“. Проектът за това творческо гостуване се подготвя още от миналата година, както сподели директорът на Държавния културен... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал