ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРИЯ И ЯПОНИЯ В НОВА ИЗЛОЖБА

На 15 септември се откри новата представителна фототипна изложба „България и Япония - политика, дипломация, личности и събития”

16/09/2020

България и Япония отбелязаха отличните си двустранни отношения с фотоизложба, инициирана от авторите на издадената през май 2019 г. книга „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития”, посветена на тройния юбилей на отношенията между двете държави – 110 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 80 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.), 60 години от възстановяването на прекъснатите в края на Втората световна война дипломатически отношения (1959 г.).

Домакин и партньор на събитието е Държавният културен институт. На откриването присъстваха заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, посланикът на Япония в Република България Н.Пр. г-н Хироши Нарахира, авторите на книгата, дипломати, бивши посланици, приятели на Япония, университетски преподаватели, студенти от катедра „Японистика“ на СУ „Св.Климент Охридски“ и много други гости и приятели на японската култура. 

Директорът на ДКИ г-жа Снежана Йовева-Димитрова приветства гостите и увери, че културните взаимодействия с Япония са традиционни и устойчиви във времето, а галерия „Мисията“ и института са едни от ключовите партньори в организирането на редица съвместни българо-японски културни инициативи, както и на дните на японската култура у нас. ,,Дълголетието на двустранните ни отношения демонстрира устойчивост. Намирам културната дипломация за прекрасен мост, който може да популяризира както в България, така и в Япония културни, образователни и туристически обмени“, заяви заместник-министърът. Към приветствията се присъединиха и авторите на книгата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития” Вера Вутова и доц. др. Евгений Кандиларов, както и доц. д-р Боян Жеков, постоянен секретар на клуб „Приятели на Япония в България“. Н.Пр. г-н Хироши Нарахира, Посланик на Япония изрази своята увереност, че добрите взаимоотношения между двете страни ще продължат да се развиват и задълбочават и благодари за партньорството и организирането на откриващото събитие на традиционните 31-ви дни на японската култура в България.

Целта на изложбата е да отрази визуално историята на отношенията между България и Япония и обхваща три обществено-политически системи в България и четири епохи, свързани с управлението на императорите на Япония. Изложени са факсимилета на архивни документи и множество снимки от държавните и дипломатически архиви на България и Япония, Регионалния военно-исторически музей в Плевен и от други официални, академични, медийни източници и лични фото-архиви от двете страни.

Изложбата може да бъде видяна от 15.09.2020 до 25.09.2020 в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт, а на 19 септември (събота), в рамките на Европейските дни на наследството, между 10.30 ч. и 12.30 ч. посетителите ще могат да научат повече и за българските дипломатически мисии в Париж, Берлин и Белград с тематична презентация - „ДА НАДНИКНЕМ В МИСИИТЕ“, както и да разгледат експозицията.

Предстоящо

Отбелязване на 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Гърция
През 2020 г. България и Гърция отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. В края на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба на Стела Сиди „Обиколка на света за 270 дни“ в МВнР

юли - септември 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   По повод 90-тата годишнина от установяването на дипломатическите взаимоотношения между България и Аржентина по покана на Държавния културен институт към министъра на външните работи Национален дарителски фонд „13 века България“ представя изложбата... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал