Новини

АРТ РАБОТИЛНИЦА „ХАРТИЯТА ДИША“ СЪБИРА МЛАДИ ТВОРЦИ НА ОТКРИТО

20/07/2020

Държавен културен институт към министъра на външните работи, в партньорство с фондация „Аматерас“ организира арт работилница под надслов „Хартията диша“, в рамките на десетото юбилейно издание на фестивала за съвременно хартиено изкуство  - София хартиен арт фест 2020. На 22 юли, сряда, от 10 часа  децата от учебен център „Ния“ и екипът от ДКИ и фондация „Аматерас“ ще въведат любопитните млади творци в магията на хартията, като локацията е избрана не случайно, на открито в обновеното и освежено парково пространство пред галерия „Мисията“ към Държавния културен институт. Всички мерки за дистанция и безопасност ще бъдат спазени, а за творците са осигурени надлежни материали.

Светът на хартиеното изкуство е многопластов, с много символика и значимост във  времето. Затова и екипът към  Държавен културен институт, в партньорство с фондация „Аматерас“ инициира това първо съвместно събитие, в което възпитаници от учебен център „Ния“ ще творят с хартия. Проектът цели да срещне децата със съвременното изкуство, защото то провокира младите да мислят извън рамките и да развиват своята креативност, ще се запознаят с традиции и занаятите, свързани с „душата на хартията“ и как тя „диша“. По този начин се открива място за задълбочаването на диалога за разнообразните изразни средства в съвременното изкуство и по принцип за  свободата в изкуството.

През следващите месеци се предвиждат още подобни съвместни творчески работилници, които да въвеждат младите любопитни творци в магията на хартията.

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ гостува в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“ има за цел да разгледа ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в град Русе и сдружение... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал