Новини

#ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ С ИЗКУСТВО

22/03/2020

      Държавният културен институт към министъра на външните работи стартира нова креативна инициатива с призив #ОСТАНЕТЕСИВКЪЩИ, свързана с обстановката и извънредното положение заради вируса COVID 19. В специално разработена рубрика "Виртуални срещи с изкуството" любителите на художественото изкуство ще се запознават с някои от емблематичните българските шедьоври, свързани с темата за ДОМА. Стартът бе с картината на Дечко Узунов, „Копривщица“, маслени бои върху платно, която е част от Художествения фонд на МВнР, намираща се в представителни части на министерството в София. Както споделя самият Дечко Узунов: „Аз последните неща как ги правя - на палитрата разбърквам 5-6 тона, за да не ги търся на платното, а да ги имам готови. И започвам с широката четка. Получава се особена смес, която трябва да звучи правилно. Веднага търся центъра. Повториш ли го - раздвоява се. Трябва да събереш на фокус всичко, което искаш да кажеш. Защото е особена работа нашето - магия.“

      Друга интересна картина, част от представителния фонд на Министерството на външните работи, е посветена на домашния уют и е на един от известните български живописци Георги Петров - "Семейство пред телевизора". За нея той казва:

       "Тази картина е първата, с която участвах на национална изложба и която, по предложение на Дечко Узунов, получи първа награда. Тази картина има много дълга и интересна история, която може да бъде сюжет за роман. Тя със сигурност е най-много пътувалата по света моя творба. Тя ми донесе много награди. Тя ми донесе и много ядове. Тя стана и повод да получа жилище във Видин. Тя се губи и намира, беше подарявана и връщана, участва в изложби в различни градове в Европа."

       В следващите дни очаквайте картини, посветени на дома, които се намират в българските мисии по света и в сградата на МВнР и за които екипът на Държавния културен институт ще разказва на своята фейсбук страница любопитни и интересни неща.

       Към инициативата на ДКИ се присъединяват национални организации, инстиутции, художествени галерии, регионални музеи, артисти и съвестни граждани, които споделят картини от техните колекции, посветени на дома и призива #осатнетесивкъщи.

       #stayhome

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook