Новини

"Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол"

16/11/2018

На 14 ноември 2018 г. в Министерството на външните работи беше представена експозицията "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" - подготвена от Министерството на културата, Община Пловдив и Регионалния исторически музей в Пловдив с подкрепата на Фондация "Америка за България". Експозицията включва 24 информационни постера и фотографии, които представят великолепието на късноантичните мозайки в едни от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Разкритите находки датират от II -ри до VII-ми век, специалистите работят по тях няколко десетилетия. Сега с усилията на партньорите се изгражда и обща експозиционна структура - културен център, който ще бъде един от акцентите в програмата на Пловдив "Европейска столица на културата през следваща есен. А тази експозиция е подготвена с увереността, че още сега може много да се разкаже за усилията на археолозите, за изненадващата красота на разкритите пластове, за ангажираността на българските институции, за подкрепата на Фондация "Америка за България" и въвличането на общността и бизнеса в реализирането на мащабния проект.

В приветствието си към гостите на откриването заместник-министър Емилия Кралева подчерта възможността да се докоснем до уникалния за българските земи синкретизъм на традиционни и религиозни вярвания и обреди. Виждаме надграждане и сливане на по-древните култове на тракийските племена с християнската естетика на късноримската епоха и нейните символи, които са изпълнени с високо развити артистични техники, казя тя. В нашия ускорен дигитален свят те предизвикват възхищение. Имаме тази възможност - да спрем и да ги погледнем. Ще забележим, ако сме забравили или предстои да научим, какво уникално средище на цивилизации са българските земи.

В годината на Европейското културно наследство трябва да отдадем дължимото на всички партньори в усилието им да направят широко достояние тези културни свидетелства, подчерта г-жа Кралева.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева разказа за етапите от реализацията на проекта, за амбицията и съпричастността на институциите и чуждестранните партньори. Тя изрази убеденост, че скоро комплексът "Епископска базилика" ще получи признанието да стане част от листа на ЮНЕСКО на природни и културни обекти от световно значение.

Посланик Ерик Рубин отправи благодарност към българските институции за тясното партньорство в усилията да се съхрани и популяризира културното наследство.  "Като работим заедно, ние продължаваме да укрепваме културните връзки между нашите две държави чрез такива проекти.“ – каза той. Програмата за опазване на културното наследство чрез Посланическия фонд  датира от 2002 година, само преди дни беше открита реставрираната средновековна църква в Несебър  „Йоан Алитургетос“, започва работата и по Тракийската гробница в Свещари, посочи още той.

Президентът на Фондация "Америка за България" г-жа Нанси Ширър разказа за първото представяне на изложбата "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол"  в Париж в началото на годината като част от представянето на кандидатурата на България за вписването й в Листа на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство. Бях шокирана от реакциите - колко много културни изненади България може още да предложи на света. Г-жа Ширър отправи благодарност и към госпожа Румяна Бъчварова за идеята и подкрепата, за насърчаването на българските партньори да работят съвместно по този амбициозен проект.  Освен грижите по археологическите разкопки и консервацията, за изграждане на сградата на културния център,  бяхме насърчени да работим за представянето на това богатство пред света. Радвам се, че и Министерството на външните работи приема тази идея като своя и заявява готовност да спомогне за пътуването на тази експозиция, каза още госпожа Ширър. Не искам да пропуснем и партньорите от бизнеса и хората на Пловдив, продължи тя. Да споменем участието на EVN-Пловдив, неправителствените организации, които имат съществен принос в реализирането на идеята в мечтаната й цялост. За нас това е един от най-важните резултати от работата по проекта - да съдействаме за създаването на отдадена на каузата общност, завърши поздравлението си към присъстващите г-жа Ширър.

На снимките:

заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева,

Нанси Ширър, президент на Фондация "Америка за България"

заместник-министъра на културата Амелия Гешева

част от фотосите на мозайките

още на сайта на проекта 

Предстоящо

Изложбата "Дипломация и изкуство" в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил до края на август
В навечерието на 24-ти май и по повод рождения ден на Градската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал