Новини

"Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол"

16/11/2018

На 14 ноември 2018 г. в Министерството на външните работи беше представена експозицията "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" - подготвена от Министерството на културата, Община Пловдив и Регионалния исторически музей в Пловдив с подкрепата на Фондация "Америка за България". Експозицията включва 24 информационни постера и фотографии, които представят великолепието на късноантичните мозайки в едни от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Разкритите находки датират от II -ри до VII-ми век, специалистите работят по тях няколко десетилетия. Сега с усилията на партньорите се изгражда и обща експозиционна структура - културен център, който ще бъде един от акцентите в програмата на Пловдив "Европейска столица на културата през следваща есен. А тази експозиция е подготвена с увереността, че още сега може много да се разкаже за усилията на археолозите, за изненадващата красота на разкритите пластове, за ангажираността на българските институции, за подкрепата на Фондация "Америка за България" и въвличането на общността и бизнеса в реализирането на мащабния проект.

В приветствието си към гостите на откриването заместник-министър Емилия Кралева подчерта възможността да се докоснем до уникалния за българските земи синкретизъм на традиционни и религиозни вярвания и обреди. Виждаме надграждане и сливане на по-древните култове на тракийските племена с християнската естетика на късноримската епоха и нейните символи, които са изпълнени с високо развити артистични техники, казя тя. В нашия ускорен дигитален свят те предизвикват възхищение. Имаме тази възможност - да спрем и да ги погледнем. Ще забележим, ако сме забравили или предстои да научим, какво уникално средище на цивилизации са българските земи.

В годината на Европейското културно наследство трябва да отдадем дължимото на всички партньори в усилието им да направят широко достояние тези културни свидетелства, подчерта г-жа Кралева.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева разказа за етапите от реализацията на проекта, за амбицията и съпричастността на институциите и чуждестранните партньори. Тя изрази убеденост, че скоро комплексът "Епископска базилика" ще получи признанието да стане част от листа на ЮНЕСКО на природни и културни обекти от световно значение.

Посланик Ерик Рубин отправи благодарност към българските институции за тясното партньорство в усилията да се съхрани и популяризира културното наследство.  "Като работим заедно, ние продължаваме да укрепваме културните връзки между нашите две държави чрез такива проекти.“ – каза той. Програмата за опазване на културното наследство чрез Посланическия фонд  датира от 2002 година, само преди дни беше открита реставрираната средновековна църква в Несебър  „Йоан Алитургетос“, започва работата и по Тракийската гробница в Свещари, посочи още той.

Президентът на Фондация "Америка за България" г-жа Нанси Ширър разказа за първото представяне на изложбата "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол"  в Париж в началото на годината като част от представянето на кандидатурата на България за вписването й в Листа на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство. Бях шокирана от реакциите - колко много културни изненади България може още да предложи на света. Г-жа Ширър отправи благодарност и към госпожа Румяна Бъчварова за идеята и подкрепата, за насърчаването на българските партньори да работят съвместно по този амбициозен проект.  Освен грижите по археологическите разкопки и консервацията, за изграждане на сградата на културния център,  бяхме насърчени да работим за представянето на това богатство пред света. Радвам се, че и Министерството на външните работи приема тази идея като своя и заявява готовност да спомогне за пътуването на тази експозиция, каза още госпожа Ширър. Не искам да пропуснем и партньорите от бизнеса и хората на Пловдив, продължи тя. Да споменем участието на EVN-Пловдив, неправителствените организации, които имат съществен принос в реализирането на идеята в мечтаната й цялост. За нас това е един от най-важните резултати от работата по проекта - да съдействаме за създаването на отдадена на каузата общност, завърши поздравлението си към присъстващите г-жа Ширър.

На снимките:

заместник-министъра на външните работи Емилия Кралева,

Нанси Ширър, президент на Фондация "Америка за България"

заместник-министъра на културата Амелия Гешева

част от фотосите на мозайките

още на сайта на проекта 

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook