АРОМАТИ ОТ БЪЛГАРИЯ

В ТЪРСЕНЕ НА АРОМАТНИТЕ ПОЛЕТА

За изложбата:

Бледо-лилавата ароматна красота на лавандуловите полета завладява Красимир Матаров и той се впуска в няколкогодишно търсене на тези картини из цяла България, заедно със своя колега Руслан Асанов. Тогава насажденията не са отбелязани на географските карти, няма упътващи табели, а тези който вече са намерили моретата от лавандулови емоции, ревниво пазят тайната. Затова и фотографите пътуват дълго, разговарят със запознати, преследват лилавите и розови видения край пътя, а сетне неуморно очакват правилния момент за идеалния кадър. Днес сгушените малки лавандулови ниви са се превърнали в безкрайни полета на една бързо развиваща се индустрия за България и привличат хиляди туристи всяка година, които искат да погледнат, докоснат, вдъхнат аромата и да заснемат деликатните лилави растения.

А Розовата долина край Казанлък е дома на величествената и неповторима българска роза, чието отглеждане и преработване в розово масло са вековна традиция в България. Розите, а също и обичаите около тях, са се превърнали в сърцето на този български край и повод за гордост на цялата нация.

Нека заедно се потопим в магията на омайните български лавандула и роза през погледа на талантливите фотографи.

За авторите:

Красимир Матаров е професионален фотограф, родом от Благоевград и работещ в София, България. Талантливият творец намира фокус на вдъхновението си в пейзажната и макро фотография. Участва в майсторски класовете на Световната Фотографска организация и често е канен за жури в международни фотоконкурси. Творческият поглед на Красимир е признат чрез десетките награди от национални и международни конкурси. Победител е в конкурса на Sony за 2013 г., в категорията „Природа и диви животни”. Според сайта Topteny.com – Красимир е сред 10-те най-добри макро фотографи в света. Има няколко самостоятелни и участия в многобройни общи изложби.

Красимир споделя своя професионален опит чрез преподаване – 7 години води уроци по фотография в училища, а също и курсове за начинаещи и напреднали по фотография и Photoshop. Красимир организира и провежда също пейзажни и макро семинари, работилници и майсторски класове. Особено увлекателни са фототуровете и фотоприключенията, на които Красимир отвежда почитателите на фотографското изкуство на живописни локации за снимки.

„Фотографията ми дава възможност да се слея с природата, да общувам с нея и да покажа частица от този диалог в кадрите си.“

Руслан Асанов намира вдъхновение в пейзажната и астрофотографията. Руслан е носител на редица престижни награди за фотография, сред които Sauod Al-Thani през 2015 с изложба в Доха, Катар, а негова фотография е включена в 100те най-добри снимки на годината на международния конкурс „35 Awards“ 2016, участвал е в обща изложба в Москва, Русия.

Съвместно с Красимир Матарев и провеждат фото пътешествия из цяла България, за да споделят красотата на страната и майсторския си опит с бъдещи фотографи. Съвместният им проект може да бъде разгледан на www.europhototour.com

ТърсенеПредстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook