Иван Шишманов и обединена Европа

Изложбата обхваща основните периоди и събития от житейския и творчески път на проф. Шишманов при срещата му с останалите европейски култури, както и формирането му като един от първите визионери на Обединена Европа.
В годината когато България отбелязва 5 години от членството си в Европейския съюз се навършват и 150 години от рождението на големия български учен, общественик и политик – проф. Иван Шишманов.
Голямото „европейско” начало, превърнало се във верую на целия му живот е съизмеримо с това на най-светлите умове и интелектуални водачи на Европа. Значимото присъствие на Шишманов в културното европейско пространство е част и от съвременното духовно и интелектуално богатство на Европа.
Неговият живот, дело и наследство ни разкриват именно едно от нашите послания към другите европейски страни и народи, към тяхната култура и наследство. Разказът за него, за неговата дейност като учен, общественик и политик е страница от историята на Обединена Европа, от времето, когато Песента за камбаната на Шилер, е можела да бъде вдъхновение за желаното бъдеще на Европа само за най-светлите нейни умове.
В наследството на проф. Шишманов  могат да бъдат открити тези, които са актуални и днес и, които си струва да прочетем отново.  И особено ние, българите, сме длъжни да го направим. Защото призивът на проф. Шишманов - Европа на духовете и сърцата е висок и все още непостигнат идеал,  но заветите му задължават да работим.     
Това е и една от целите на изложбата, която Държавният културен институт си постави, когато създаде изложбата, по проект на проф. Румяна Конева, учен посветил се на изследването на делото на проф. Шишманов.    
Вярваме, че този визуален разказ ще ни даде импулс да продължим да разгръщаме страниците на нашата история, да я изследваме, и което е по-важно да се учим от наследството, оставено от първите  строители на обединена Европа, един от които е българинът- проф. Иван Шишманов

Изложбата гостува в:

2015

Пекин, КНР

2012

Страсбург – м. юни по случай 20-та година от членството на България в Съвета на Европа
София - Народно събрание – м.август , открита от председателя на парламента г-жа Цецка Цачева и министърът на външните работи г-н Николай Младенов
Йена – м. юни
Брюксел – м. септември
Свищов – 28 октомври
Фрайбург, Германия - октомври
Варна октомври
Берлин - ноември
Бургас - декември

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба по повод 170 години от рождението на Иван Вазов гостува в галерия „Мисията“

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“. Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал