Кино и аудиовизия

"Срещу течението"

В “Срещу течението” режисьорката проследява първия Дунавски музикален фестивал, провел се от 31 март до 10 април 2007 г. Това е едно музикално пътешествие, което започва от България и върви срещу течението на голямата река, чак до нейните извори в Германия. Десет дни круизният кораб е дом и сцена на музиканти-виртуози от 9 крайдунавски страни. В тази плааща творческа лаборатория кипят уникални музикални диалози, резултат от смесването на културите, от класическа и традиционна музика до етноджаз импровизации. Пътуването срещу течението символизира вечната творческа нагласа да се върви срещу инерцията, както и движението на европейските народи през хилядолетията. В това усилие образът на Реката е пълноправен персонаж в развитието на действието.

През 2007 г. създаването на филма беше подкрепено от Културния ниститут, той е разпространен и сред много български имисии, където е представян по различни поводи.

Във филма участват такива музиканти като Иво Папазов-Ибряма, Теодосий Спасов, „Ева квартет”, Жил Апап и Золтан Лантош, Петър Ралчев и Ото Лехнер, унгарската певица Моника Лакатош с „Роменго Джипси Бенд”, Корнел Хорват, Стоян Янкулов и Елица Тодорова и оркестър “Виртуозите на Тракия”.

Предстои излъчването на филма по телевизионния канал ARTE

Предстоящо

ПРЕМИЕРАТА НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ „ПЪТЯТ НА СВЕТЛИНАТА“
Софийският университет „Свети Климент Охридски“ и Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Р...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в ЮИЕ“ гостува в МВнР

По повод 65-та годишнина от присъединяването на България към ЮНЕСКО Националната комисия за България за ЮНЕСКО, Държавният културен институт към министъра на външните работи и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организират... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал