Презентации

IN MEMORIAM КРИСТО

Част от Художествения фонд на Министерството на външните работи е една творба на световноизвестния художник Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, който почина на 31 май, 2020 г. в дома си в Ню Йорк.
 
Неговата работа „Опаковане на Райхстага“, 1992 г., плакат, 60 х 90 см, която е лично надписана от автора на 08.01.1993 г., дълго време е била изложена в сградата на Българското дипломатическото бюро в Бон. От години се намира в кабинета на посланика в посолството в Берлин.
 
Опакованият Райхстаг става факт след повече от 20 години преговори. Проектът е завършен през юни 1995 г. В продължение на две седмици сградата е обвита в сребриста тъкан, оформена от сини въжета, подчертавайки чертите и пропорциите на внушителната й архитектура.
 
Официалното обръщение на интернет страницата на Кристо и Жан-Клод гласи: "Кристо изживя живота си пълноценно, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и създавайки го. Творбите на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени изживявания по целия свят, а работата им живее в сърцата и спомените ни. Кристо и Жан-Клод винаги са давали ясно да се разбере, че произведенията им ще продължат да живеят след смъртта им."
 
Кристо вярва и доказва, че най-добрият момент за дадено произведение е този на създаването му. А след това то живее в постоянна трансформация.
 
Снимки: архив ДКИ и https://christojeanneclaude.net/

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал