Презентации

15 години Държавен културен институт

На 6 юни 2005 година Министерският съвет приема Постановление за създаването на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България. Само няколко дни преди това е официално открит Скулптурния парк в двора на министерството. Като основна задача на Института е посочено развитието и съхраняването на колекцията от произведения на изкуството, които дипломатическата служба съхранява от десетилетия. В тази своя мисия Институтът много бързо долови важността на изградените партньорства и доверие с артисти, галерии и музеи, академични организации.

Изграждането на доверие е основна цел и на всяка дипломация, така дейността на Института се насочи и в тази посока. Да предоставя допълнителни инструменти на българската дипломация за увеличаване на видимостта на страната, на нейните външнополитически приоритети. Чрез разказа и представянето на нейната жива култура, традиции, исторически опит и ценности.

Многобройни са реализираните проекти през това десетилетие и половина - и всички те биха били невъзможни без подкрепата на партньори - български и чуждестранни. Към тях е нашата дълбока благодарност!

В кратки видео-клипове публикуваме поздравленията на някои от тях.

Предстоящо

НДФ "13 века България" в МВнР с изложба на Атанас Качамаков „Хлябът“
  ноември 2020–април 2021 МВнР, фоайе, партерен етаж   Изложбата „Хлябът“ на Атанас Качамаков е част от...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Изложба по повод 170 години от рождението на Иван Вазов гостува в галерия „Мисията“

След успешното си експониране през лятото на тази година постерната изложба „170 години от рождението на Иван Вазов“ гостува на Държавния културен институт в галерия „Мисията“. Специално създадена за юбилейните чествания на Вазов, изложбата беше представена за първи път пред публика в Централната... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал