140 г. българска дипломатическа служба

      Преди 140 години новата история на българската дипломация започва с назначаването на трима дипломатически представители. Според разпоредбите на Берлинския договор Княжеството изгражда своята външнополитическа структура само в съседните страни и така са назначени първите дипломати в Цариград, Букурещ и Белград. Днес дипломатически представителства страната има в почти сто страни в света, постоянни представителства в големи международни организации, член е на Европейския съюз и НАТО, партньор е в ключови за регионалната стабилност форуми. Консулските служби на страната са ангажирани със защита на интересите на българските граждани навсякъде по света. Легализационната дейност осигурява мобилността на всеки български гражданин. Във всеки международен договор, който гарантира сигурност и икономически просперитет на България са вградени усилията на днешната дипломация. В десетки фотоси и документи са проследени значимите успехи, преодоляването на ограниченията и отстояването на независимостта и суверенитета на страната в тези десетилетия.

      Изложбата е почит към първостроителите на дипломатическата служба и хроника, която разказва колко напрегнати усилия стоят зад всеки успешно изминат път.

      Експозицията е създадена в сътрудничество с Държавна Агенция „Архиви“, Пресфото – Българска телеграфна агенция, подготвена е в двуезичен вариант.

ГАЛЕРИЯ

Copyright © 1999 - 2020
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook