ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

Галерия гостува в мисия

18/06/2009

„Пластове” - експозиция на 19 български художници, представена в сградата на Постоянното представителство на Република България към Европейския Съюз в  Брюксел

През следващите няколко месеца новата сграда на българското Постоянно представителство ще бъде домакин на подбраните от галерия „Артамонцев” работи на 19 автори. Почти 50 творби, представящи изключително разнообразни почерци, живописни и графични техники, предпочитани теми и сюжети ще срещат многобройните посетители и работещите в сградата.

Проектът е дело на Културния институт към министъра на външните работи и ще представя в сградите на българските мисии в чужбина съвременно българско изкуство. Това е естествено продължение на ангажимента, който има Министерството на външните работи към българската пластична култура – с поддържането на многобройна колекция от творби, представени в мисиите, с уникалния Скулптурен парк в градината на самото министерство в София, както и подкрепата за изявите на български творци на международна сцена.

Представянето в мисиите на подбрани от галеристите автори и творби е и специфичен проект на публично-частно партньорство, което има за цел да предизвика нов диалог между съвременната пластическа изразност и забързаната делова активност на публичните институции.

Съвсем естествено изборът на първата реализация на проекта се падна на Брюксел и Постоянното ни представителство към Европейската комисия, където работят експерти от всички български министерства и държавни ведомства и деловите срещи с колегите им от европейските институции са всекидневие. Ръководителят на мисията – посланик Бойко Коцев, прие предизвикателството да посрещне в строгата делова атмосфера на сградата около 300 квадратни метра живопис и графика, изразяващи  артистичните визии на 19 художници.

За галерия „Артамонцев” това е второ представяне в Белгия след участието на фестивала  „Европалия – България” през 2002 г. В тази експозиция, наречена „Пластове” изборът на творбите предлага среща със съвременни български художници с активно участие в  художествения живот, удостоени с множество международни награди.

В експозицията са представени:

 

Александър Петков

Александър Ташев

Генчо Накев

Димитър Делийски

Димитър Янков

Иван Милев

Илия Желев

Лъчезар Касабов

Любомир Славков

Миглена Александрова

Милчо Талев

Силвия Артамонцева

Христо Христов

Цанко Панов

Цветан Колев

Цветан Лазаров

Цветан Тимотеев

Цветелина Спиридонова

Предстоящо

Изложба „Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ в Министерството на външните работи
„Образът на Дон Кихот през вековете. Издания от фонда на Националната библиотека“ е изложба, изготвена от посолството на...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

С ИЗЛОЖБА СЕ ОТБЕЛЯЗА 30-ГОДИШНИНАТА ОТ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СЛОВЕНИЯ

На 20 септември, от 17:30 ч., в галерия „Мисията“ беше открита изложба „Мостове“, представена по повод отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Република Словения. Събитието откриха директора на Държавния културен институт, Снежана... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2022
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал