ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

Фотоизложба „Балканите – споделено наследство“ от Иво Хаджимишев

Изложбата, чийто автор е известният български фотограф Иво Хаджимишев,  е проект от колекцията „Пътуващи експозиции” на ДКИ и също е част от програмата „Балкански диалози”.
 
Темата на изложбата е да бъде представена на едно място уникалността и красотата на някои от емблематичните паметници на културата от балканските страни.
 
Огромното натрупване на богати културни пластове е характерно за Балканския полуостров. Този  кръстопът, в географския, политическия и културния смисъл на думата, е бил винаги привлекателен за "нашествениците". Някой от тях са били отблъсвани или са отминавали, а други са се задържали, пуснали са дълбоки корени, създали са своите държави, родили са империи, които на свой ред са се претопили. Но всеки е оставил своите следи, част от които са в културните пластове, върху които са разположени сега съществуващите държави. Границите на Балканския полуостров са пулсирали като приливите и отливите, независимо от геополитическите промени на повърхността, тези безценни културни паметници от региона, които са подбрани и представени в тази тематична изложба, създават заедно един положителен образ на Балканските страни, чрез който без комплекси за малоценност да напомним на Света за богатото културно наследство по нашите земи, което днес - в началото на ХХI век ни обединява.

Предстоящо

Фотоизложбата „България и Япония - политика, дипломация, личности и събития” гостува в Министерството на външните работи
Фотоизложбата „България и Япония. Политика, дипломация, личности и събития“ ще бъде експонирана в представителното...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

По повод месеца на будителите галерия „Мисията“ е домакин на изложбата „Пътят на св. Кирил и Методий“ на БАН

Изложбата „Пътят на Кирил и Методий“ е създадена от Кирило-Методиевския научен център при БАН в подкрепа на сертифицирането на „Културния маршрут Кирил и Методий“ в рамките на програмата „The Cultural Routes of the Council of Europe“, която има за цел да покаже чрез пътуване през пространството и времето, как... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал