ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

СЪЖИТЕЛСТВО

СЪЖИТЕЛСТВО – без насилие, без език на омразата, без посегателство върху човешкото достойнство е темата на творбите, специално подбрани от фонда на Международното триенале на сценичния плакат в София. Изложбата е част от пътуващите експозиции на Държавния културен институт към министъра на външните работи. 
През 2001 година Божидар Икономов по покана на Йерусалимския музей за съвременно социо-политическо изкуство създава своя забележителен плакат COEXISTENCE, който продължава да пътува по цял свят. Днес, 22 години по-късно, Триеналето дава нов живот на темата, поставяйки я във фокуса на публичното внимание с желанието през нея да бъдат осмислени универсални и актуални послания. Мотото на десетото издание Силата на плаката е благодатна възможност за подбор на плакати, които визуализират нетърпимостта към насилието във всичките му форми и разновидности, към омразата и нейния език. Експозицията  е израз на гражданска, творческа реакция срещу агресията, антисемитизма и срещу редица предразсъдъци, трупани с години. Това са плакати, които убедително лансират идеята за толерантност, съвместно съществуване, зачитане на човешките права, отговорност към света и околната среда.
Държавният културен институт включва изложбата в програмата през 2023 година по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста – 27 януари. Антисемитизмът и Холокостът е най-драстичното проявление на нетолерантността, а тази колекция от плакати със силни и знакови послания прокарва ясна линия на осмисляне на всяко посегателство върху човешките права,  правото на глас и съпротива срещу насилието. Към темата препращат  произведенията на прочути художници като Холгер Матис и Лекс Древински или театралният плакат на Гите Кат. Войната в Украйна също  е провокирала авторските позиции на Мила Лозанова и Георги Янков, чиито работи, заедно с останалите антивоенни плакати, убедително утвърждават правото на живот.
Изложбата е съставена от 25 броя плакати с размери 100 х 70 см.

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал