ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

СИЛАТА НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО: СЪДБАТА НА ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ


Тази изложба е хроника – разказ за съпротивата на гражданите на България, за смелия отказ на едно общество да се подчини на плановете на властите за изпращане на българските евреи в нацистки концентрационни лагери. Тя е послание за силата на свободния дух. Експозицията проследява спецификата на българския случай и решимостта на българското гражданско общество да спре една репресивна политика.
„В зависимост от това върху коя част от историята се фиксираме, поставяме различни етикети на случилото се. Нашата изложба се казва „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г.” и разказва цялата история – такава, каквато е била”, заяви д-р Танева.
Спасяването на българските евреи не е случаен факт, нито резултат от случайно стечение на обстоятелства. Той показва, че е било възможно Холокостът да бъде спрян. Дори в условия на съюз с нацистка Германия, при наличието на антисемитско законодателство Закон за защита на нацията, при пронацистко правителство. Това е факт, признат от германските представители в България, които в своите официални документи посочват, че „българите отказват да предадат своите евреи”.
Спасяването на българските евреи е изключителен исторически пример за това, че чрез проява на лична и политическа смелост, гражданска съвест и воля може да се противодейства и на най-мракобесната политика. Готовността за помощ и състрадание са силно оръжие в ръцете на гражданите. Спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежат на компромис с никаква политика.
С отбелязването на 70-та годишнина от спасението на българските евреи и отдаването на почит към жертвите на Холокоста, особено към евреите от окупираните от хитлеристките войски територии в Северна Гърция и Югославия, съвременната българска общественост се присъединява към световната съпротива срещу проявите на ксенофобия, антисемитизъм, религиозни и етнически предразсъдъци.
Изложбата „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България” имаше своята премиера през ноември 2008 г. в МВнР и до 2012 година има над 30 представяния на три континента. През 2013 година – когато България официално отбелязва годишнината от паметните събития – тази експозиция беше централна проява от програмата на българските мисии в чужбина.
Изложбата е реализирана със съдействието на Центъра за еврейски изследвания към СУ „Св. Климент Охридски”.
Изложбата съдържа 21 пана с фотографии, факсимилета и текст, който проследява как се развиват събитията – на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост.

2017

Украйна, Одеса
24 май, дарено копие - украински
на музея на Холокоста в град Одеса.

Украйна, Киев - март

Хелзинки, Финландия
Толедо, Испания

2016

САЩ, Сент Пол-Минеаполис
Мексико сити, Мексико
Брюксел Европейски парламент
Касерес, Испания

2015
Народно събрание, София
Шанхай, КНР
Никозия, Кипър
Прага, Чешка Република

2014
Лунд и Стокхолм, Швеция;
Багдад, Ирак;
Бразилия;
Кайро, Египет;
Лондон, Великобритания;
Банска Бистрица и Братислва, Словакия;
Отава, Канада;
Мексико;
Мадрид, Испания;
Казахстан;
Виена, Австрия; 
Лас Вегас, САЩ.
Токио, Япония

2013
28 януари – Женева
13 март – Ню Йорк
8 април – Стокхолм
Април – Прага
13 май – Виена
8 октомври – Краков, Полша
24 октомври – Киев
13 ноември – Япония

2012
8 ноември – Лос Анжелис

2011
22 февруари – Дания
9 март – Израел
10 юни – Дания
13 септември - Ирландия
25 септември – Дания

2010
7 април – Дъблин
29 Април – САЩ
14 юли – Ирландия
21 септември – Ню Йорк – 65-та сесия на ООН
14 октомври – Ирландия

2009
26-30 юни – Прага
6 август – Вилнюс, Литва

2008
26 ноември – МВнР, София

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал