ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ

Програми

КИНО И АУДИОВИЗИЯ

Представянето на българското кино в чужбина е основен приоритет от дейността на Културния институт към Министъра на външните работи. Нарастващият брой български игрални, документални и късометражни филми, представени в програмите на мисиите ни в чужбина, както и на международни филмови фестивали и форуми, говорят за потенциала и динамиката на присъствие на българското кино като средство за културна дипломация. Участието на български филми в общи европейски инициативи в страни извън ЕС (Дни на европейското кино, фестивали на Франкофонията) има значителен комуникационен ефект, тъй като тези проекти дават добавена стойност на образа на Европа и нейното място на световната културна карта. 

Сред най-търсените заглавия от филмовия фонд на Културния институт към МВнР са документални филми, представящи богатото културно-историческо наследство на България със средствата на съвременните медии, както и съвременно игрално българско кино. Сред първите са: документалните филми на Екатерина Димитрова, заснети със съдействието на Културния институт - „Портрет на едно пътуване” и „Меандрите на историята”. Успешно е представян филмът на Златина Русева „Музикален фестивал по Дунава”, както и  филмите на журналиста Бойко Василев „Преди началото” и „По-старият брат” – за делото на Свети Методий, филмът на Горан Благоев „Моето служение”, посветен на патриарх Максим. 

За реализацията на проектите Културният институт разчита на подкрепа от страна на различни партньори, като например продуцентска компания „Агитпроп”. С нея са договорени правата на редица документални филми („Проблемът с комарите и други истории”, „Цветанка”, „Последните черноморски пирати”, „Татко снима мръсни филми”, „Правилата на ергенския живот”, „Бетонни фараони”, „Коридор №8”, „Хотел Рай”, „Момчето, което беше цар” и др.), които са показвани многократно извън страната, благодарение на изграденото взаимодействие между Културния институт и задграничните ни представителства. 

Културният институт е реализирал съвместни проекти и с Ню Йоркския фестивал на българското кино, Лондонския фестивал на българската култура, а в последните месеци – и с панорами на българско кино, организирани от български общности в САЩ.

През 2013 година в рамките на отбелязването на 70-та годишнина от спасението на българските евреи от Холокоста широко бяха представени филмите на Иван Ничев „След края на света” и „Пътуване към Йерусалим”. Съвместно със София Филм Фест през март същата година беше организирана и седмица на българското и израелското кино. Със съдействието на продуцента „Арт Фест” широко е представян на различни форуми филмът на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

От 2014 година част от видео фонда на Института става селекцията от български, студентски и чуждестранни късометражни филми, отличени в изданията на Световния фестивал на анимационния филм във Варна. 

 

Културният институт към МВнР се стреми да използва възможностите, предоставящи новите технологии, посредством които позволяват по-широкото разпространение на филмите. Филмът „Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев, в DCP формат през 2014 година е представян в Бейрут, Атина, Любляна, Токио и Сингапур. 

 

КНИГА И ЛИТЕРАТУРА

Проектите, които осъществява Културният институт към МВнР в областта на книгата и литературата, целят популяризирането на българския език и интегрирането на българската литература на международната литературна сцена. Сред успешно осъществените от Института проекти са антологията на съвременна българска поезия на английски език „На края на света”, проектът „Посланиците на българската литература”, осъществен съвместно с фондация „Елизабет Костова“,  мултимедийният курс „Български език за чужденци” на издателство „Летера”. 

Ключов партньор по работата в направлението е фондация „Елизабет Костова”, която популяризира и развива четенето на български писатели в България и чужбина. Съвместният проект „Литературен обмен - посланиците на българската литература” цели разширяването на професионални контакти между автори и преводачи на съвременна българска литература. Пример за успешно осъществено сътрудничество между фондацията и Културен институт е първият английски превод на романа на Виргиния Захариева "9 заека" през 2012 година, както и сайтът Contemporary Bulgarian Writes in English , който осигурява достъп до актуални профили на автори на съвременна българска художествена литература на английски език и предоставя откъси от техни произведения в превод. 

Като част от промоцията на българската книжовна култура Културният институт поддържа и редица пътуващи изложби, посветени на богатството на българските книжовни традиции - „България: съкровище на словото”, „Светлината на буквите”, „Посланията на кирилицата” и „Изкуството на българската книга”, които целят да разкрият богатите книжовни традиции на България и съвременния процес в тази сфера.  Посочените проекти говорят за потенциала на дипломацията в областта на литературата за утвърждаване присъствието на българското слово в европейското и световно литературно наследство и съвременна литературна сцена. 

 

КУЛТУРАТА НА РЕГИОНИТЕ

Богатството на една култура се измерва с нейния потенциал да намира пътя към другите култури, да генерира съвременни послания, които да продължат разказа за тази култура в една нова епоха и време.В търсенето на различни пътища към другите култури, към повишаване на знанието и интересът към тях кулинарната дипломация има определено водещо място. Често тя отключва процеси на по-задълбочено познание за историята и културата на дадена страна или регион. Дава шанс на изкушените от темата за междукултурното взаимодействие и диалог да открият общото и уникалното, традицията и екзотиката.

В няколко издания на проекта "Култура на регионите" Културният институт към Министъра на външните работи фокусира интереса на гражданите, на чуждите дипломатически представителства именно върху възможностите на кулинарната дипломация да генерира нови процеси на междукултурно общуване.

досегашните издания: 

През 2011 година проектът представи Празници на Азиатската кухня.

През 2012 година - Празници на Арабската кухня.

През 2015 година - Кухнята на Югоизточна Европа по повод Българското председателство на ПСЮИЕ.  

 

БАЛКАНСКИ ДИАЛОЗИ

През годините Институтът има реализирани множество проекти в Балканските страни – документални изложби и филмови презентации, литературни срещи и четения, форуми, посветени на сътрудничеството в областта на културата в контекста на европейската културна политика или ЮНЕСКО. Безценен за нас е опитът в партньорството с академични и културни организации като Центъра за Славяно-византийски проучвания „Иван Дуйчев“, Българският ПЕН клуб, обучителни програми за млади филмови творци на Балканския документален център, филмови продуценти, Съюза на българските художници, художници и артисти. В програмите на българските дипломатически мисии са представени многобройни творци и международни форуми в България. 

Този натрупан опит смятаме да положим като основа за нов етап на усилията ни за развитието на междукултурния диалог в региона. Наричаме го Платформа „Балкански диалози“, която има за цел да насърчи устойчивостта във взаимодействията, двустранния и многостранен диалог между България и страните от региона на Западните Балкани. Предвиждаме провеждането на серия от изложби, разговори с артисти и професионалисти в сферата на културата, литературни четения, музикални събития, пърформънси и кино-прожекции, които да запознаят българската публика с постиженията в културата и изкуствата на млади и изявени творци от Балканите. Специален фокус в програмата ще има разработването на идеята за диалог през призмата на новите медии в изкуството и неговите съвременни форми.

 

 

 

 

 

 

 

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал