ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

НОВА изложба „България от птичи поглед“

Изложбата  „България от птичи поглед  представя авторска селекция от 25 голямо-форматни фотографии на Александър Иванов, посветени на темата за красотата на българските природни и исторически забележителности.

Снимките на Александър Иванов са едно автентично фото пътешествие през живописните и внушителни въздушни кадри, които авторът е запечатал с обектива си, прелитайки стотици километри с моторен делтапланер над различни краища на България.  В продължение на 17 години и над 500 летателни часа, той успява да улови красотите на България от въздуха – всевъзможните багри на четирите сезона, от Черно море, през Розовата долина до Рила, Пирин, емблематичните кътчета – Перперикон, Белоградчишките скали, Царевец, древните тракийски светилища и още много други.

 

Трудно мога да опиша с думи това чувство на волност и непредвидимост, което ме обхваща при всеки полет с парапланера. Земята с нейните форми и цветове винаги е била обект на фотографските ми търсения, лутания, възторзи…Особено емоционални и запомнящи бяха полетите над Безкрайния Балкан, над Великата Рила и над Вълшебния Пирин…

Усещането да летиш като птиците е неописуемо. Всъщност, емоцията от полета при мен се прехвърля върху снимането и обикновено не ме пуска до края, а се превръща в изживяване с хиляди кадри, някои от които си струват усилията.

 

Фотографът Александър Иванов е удостоен с десетки престижни награди, носител е на почетната статуетка на Фотографска академия, носител е на две първи награди от различни раздели в Конкурс на National Geographic – България. Фотосите му са участвали в повече от 20 самостоятелни изложби в България и чужбина, били са представяни в редица европейски градове, Съвета на Европа и в Европейския парламент.

Изложбата е нов проект от програмата „пътуващи експозиции“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Изтеглете pdf презентация на изложбата тук:

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал