ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

МОРЕ ОТ ЦВЕТОВЕ ИЛИ ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВИДИМОТО

Море от цветове или тайният живот на видимото” е авторска селекция от 18 голямо-форматни фотографии на Вихра Велкова, посветена на темата за морето. Тя представя един минималистичен и нестандартен поглед върху красотата на зобикалящия ни свят в цветовете, линиите и текстурите на обектите, уловени от обектива й на художник-фотограф. На пръв поглед фотографиите на Вихра Велкова наподобяват на пъстри модернистични картини, всъщност запечатват елементи и детайли, форми и контрасти, които реално са навсякъде около нас, но в забързания ход на ежедневието ние не ги забелязваме, не регистрираме посланията, които те носят. А фотографиите са свидетелство за преходността на всичко, което сме създали вчера, знаци от днес, които ще ни накарат да се замислим за утре. Изложбата на Вихра Велкова ни дарява с усет за съзерцание, изкушава ни да погледнем през различни портали към чудновати светове.

Опасен е чарът на изкуствоведския поглед, а окото на фотографа е необуздано в интуицията си! Дори и да иска да разграничи изкуствоведското от фотографското, Вихра непрестанно открива в ежедневните краски образи и живописни композиции, вдъхващи спомени за трептящите водни отражения на Клод Моне, приказните фигури на Хуан Миро и сюрреалистичните микросветове на Паул Клее, преплетени с динамичните абстракции на Джаксън Полък, вихровението от цветове на Герхард Рихтер, стигайки до изненадващи колажи и минималистични фигурални и цветови съчетания, които пленяват с хармонията на случайността.

А следващия път, когато се разхождате по брега на морето, по пристанището с ръждясалите лодки с олющени цветове, когато гледате отраженията на залеза в морето, градските напукани фасади, или пък разпокъсаните следи от отминали събития по старите врати…, не пропускайте да се вгледате, да видите и да се превърнете в художник. Защото именно това е тайната на художественото намерение…

 

 

За авторката:

Вихра Велкова работи  в областта на абстрактната фотография и минималистичната естетика, като начин на творческо изразяване. Авторката е изкуствовед по образование. По-късно завършва и пространствен дизайн. С фотография се занимава повече от 20 години.

Да съумееш да обозреш тайния живот на видимото, скритите послания на ежедневните багри, да уловиш следите на времето в най-очарователната им фаза, да се вгледаш в миниатюрния детайл, криещ картинен сюжет, да съзреш находка в отломката, да се усмихнеш на света, който те чака… Да, Вихра запечатва именно образите, които я предизвикват и вдъхновяват за претворение!

 

 

Предстоящо

Държавният културен институт се вклюва към Европейската нощ на музеите
Държавният културен институт се присъединява към отбелязването на Европейската нощ на музеите с виртуален разказ за твореца,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Министър Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“ в галерия „Мисията“

Министърът на външните работи Иван Кондов откри изложбата „Фрагменти от модерното изкуство в Черна Гора от колекцията на Националния музей“, която гостува в България за първи път по инициатива на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал