ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

МОРЕ ОТ ЦВЕТОВЕ ИЛИ ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВИДИМОТО

Море от цветове или тайният живот на видимото” е авторска селекция от 18 голямо-форматни фотографии на Вихра Велкова, посветена на темата за морето. Тя представя един минималистичен и нестандартен поглед върху красотата на зобикалящия ни свят в цветовете, линиите и текстурите на обектите, уловени от обектива й на художник-фотограф. На пръв поглед фотографиите на Вихра Велкова наподобяват на пъстри модернистични картини, всъщност запечатват елементи и детайли, форми и контрасти, които реално са навсякъде около нас, но в забързания ход на ежедневието ние не ги забелязваме, не регистрираме посланията, които те носят. А фотографиите са свидетелство за преходността на всичко, което сме създали вчера, знаци от днес, които ще ни накарат да се замислим за утре. Изложбата на Вихра Велкова ни дарява с усет за съзерцание, изкушава ни да погледнем през различни портали към чудновати светове.

Опасен е чарът на изкуствоведския поглед, а окото на фотографа е необуздано в интуицията си! Дори и да иска да разграничи изкуствоведското от фотографското, Вихра непрестанно открива в ежедневните краски образи и живописни композиции, вдъхващи спомени за трептящите водни отражения на Клод Моне, приказните фигури на Хуан Миро и сюрреалистичните микросветове на Паул Клее, преплетени с динамичните абстракции на Джаксън Полък, вихровението от цветове на Герхард Рихтер, стигайки до изненадващи колажи и минималистични фигурални и цветови съчетания, които пленяват с хармонията на случайността.

А следващия път, когато се разхождате по брега на морето, по пристанището с ръждясалите лодки с олющени цветове, когато гледате отраженията на залеза в морето, градските напукани фасади, или пък разпокъсаните следи от отминали събития по старите врати…, не пропускайте да се вгледате, да видите и да се превърнете в художник. Защото именно това е тайната на художественото намерение…

За авторката:

Вихра Велкова работи  в областта на абстрактната фотография и минималистичната естетика, като начин на творческо изразяване. Авторката е изкуствовед по образование. По-късно завършва и пространствен дизайн. С фотография се занимава повече от 20 години.

Да съумееш да обозреш тайния живот на видимото, скритите послания на ежедневните багри, да уловиш следите на времето в най-очарователната им фаза, да се вгледаш в миниатюрния детайл, криещ картинен сюжет, да съзреш находка в отломката, да се усмихнеш на света, който те чака… Да, Вихра запечатва именно образите, които я предизвикват и вдъхновяват за претворение!

 

 

Предстоящо

Литературни и преводачески стипендии май - декември 2021
Фондация "Следаща страница" предлага възможност за резидентски стипендии по различни партньорски програми за 2021 г. Краен срок...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

ФОТОИЗЛОЖБА “30 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН”

Поради епидемиологичната обстановка изложбата ще бъде удължена до 16 април, 2021. Посолството на Република Казахстан в партньорство с Държавния културен институт към министъра на външните работи организират фотоизложба по случай 30-та годишнина от обявяването на независимостта на Република Казахстан, която се... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал