Програми

Кино и аудиовизия

Представянето на българското кино в чужбина е основен приоритет от дейността на Културния институт към Министъра на външните работи. Нарастващият брой български игрални, документални и късометражни филми, представени в програмите на мисиите ни в чужбина, както и на международни филмови фестивали и форуми, говорят за потенциала и динамиката на присъствие на българското кино като средство за културна дипломация. Участието на български филми в общи европейски инициативи в страни извън ЕС (Дни на европейското кино, фестивали на Франкофонията) има значителен комуникационен ефект, тъй като тези проекти дават добавена стойност на образа на Европа и нейното място на световната културна карта.
Сред най-търсените заглавия от филмовия фонд на Културния институт към МВнР са документални филми, представящи богатото културно-историческо наследство на България със средствата на съвременните медии, както и съвременно игрално българско кино. Сред първите са: документалните филми на Екатерина Димитрова, заснети със съдействието на Културния институт - „Портрет на едно пътуване” и „Меандрите на историята”. Успешно е представян филмът на Златина Русева „Музикален фестивал по Дунава”, както и  филмите на журналиста Бойко Василев „Преди началото” и „По-стария брат” – за делото на Свети Методий, филмът на Горан Благоев „Моето служение”, посветен на патриарх Максим.
За реализацията на проектите Културният институт разчита на подкрепа от страна на различни партньори, като например продуцентска компания „Агитпроп”. С нея са договорени правата на редица документални филми („Проблемът с комарите и други истории”, „Цветанка”, „Последните черноморски пирати”, „Татко снима мръсни филми”, „Правилата на ергенския живот”, „Бетонни фараони”, „Коридор №8”, „Хотел Рай”, „Момчето, което беше цар” и др.), които са показвани многократно извън страната, благодарение на изграденото взаимодействие между Културния институт и задграничните ни представителства.
Културният институт е реализирал съвместни проекти и с Ню Йоркския фестивал на българското кино, Лондонския фестивал на българската култура, а в последните месеци – и с панорами на българско кино, организирани от български общности в САЩ.
През 2013 година в рамките на отбелязването на 70-та годишнина от спасението на българските евреи от Холокоста широко бяха представени филмите на Иван Ничев „След края на света” и „Пътуване към Йерусалим”. Съвместно със София Филм Фест през март същата година беше организирана и седмица на българското и израелското кино. Със съдействието на продуцента „Арт Фест” широко е представян на различни форуми филмът на Стефан Командарев „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.
От 2014 година част от видео фонда на Института става селекцията от български, студентски и чуждестранни късометражни филми, отличени в изданията на Световния фестивал на анимационния филм във Варна.
Културният институт към МВнР се стреми да използва възможностите, предоставящи новите технологии, посредством които позволяват по-широкото разпространение на филмите. Филмът „Аз съм ти” на режисьора Петър Попзлатев, в DCP формат през 2014 година е представян в Бейрут, Атина, Любляна, Токио и Сингапур.

“От Рилския манастир без дъх по езерата на Западна Рила”

Държавният културен институт с любезното партньорство на Национален дарителски фонд “13 века България” предоставя за разпространение на българските мисии зад граница мултимедийния диск “От Рилския манастир без дъх по езерата на Западна Рила”. Дискът...

"Срещу течението"

В “Срещу течението” режисьорката проследява първия Дунавски музикален фестивал, провел се от 31 март до 10 април 2007 г. Това е едно музикално пътешествие, което започва от България и върви срещу течението на голямата река, чак до нейните извори в Германия. Десет дни...

Пети фестивал на българското кино Ню Йорк

Петото издание на Фестивала на българското кино в Ню Йорк  през март-април 2007 г. се проведе в Скандинавския център и представи панорама от най-новите български филми. Програмата на фестивала и възможността за срещи с някои от авторите на филмите превърна този...

Предстоящо

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“
На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Омнибусът „Щрих и Стих — поезия в анимация” се среща с публиката и в Галерия „Мисията“

На 13 октомври 2021 от 18 часа проектът на Компот Колектив – 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове , ще бъдат представени заедно с книга-албум в галерията на Държавния културен институт.  Държавният културен институт е партньор на проекта „Щрих и стих“ от няколко години чрез... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2021
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал