ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

ИВАН ШИШМАНОВ И ОБЕДИНЕНА ЕВРОПАИзложбата обхваща основните периоди и събития от житейския и творчески път на проф. Шишманов, срещата му с европейската култура, както и формирането му като един от първите визионери на Обединена Европа. Създадена е по повод на 150-годишнината от рождението на големия български учен, общественик и политик – проф. Иван Шишманов в годината когато България отбелязва 5 години от членството си в Европейския съюз.
Голямото „европейско” начало, превърнало се във верую на целия му живот е съизмеримо с това на най-светлите умове и интелектуални водачи на Европа. Значимото присъствие на Шишманов в културното европейско пространство е част и от съвременното духовно и интелектуално богатство на Европа.
Неговият живот, дело и наследство ни разкриват едно от нашите послания към европейските страни и народи, към тяхната култура и наследство. Разказът за него, за неговата дейност като учен, общественик и политик е страница от историята на Обединена Европа, от времето, когато Песента за камбаната на Шилер е можела да бъде вдъхновение за желаното бъдеще на Европа за най-светлите нейни умове.
В наследството на проф. Шишманов могат да бъдат открити тези, които са актуални и днес и, които си струва да прочетем отново.  И особено ние, българите, сме длъжни да го направим. Защото призивът на проф. Шишманов – Европа на духовете и сърцата е висок и все още желан идеал,  но заветите му задължават да работим. Вярваме, че този визуален разказ ще ни даде импулс да продължим да разгръщаме страниците на нашата история, да я изследваме, и което е по-важно да се учим от наследството, оставено от първите  строители на обединена Европа, един от които е българинът – проф. Иван Шишманов
Това е и една от целите на изложбата, която Държавният културен институт си постави, когато създаде изложбата, по проект на проф. Румяна Конева.    

 

За филма на БНТ "Преди началото" - http://bnt.bg/bg/news/view/75295/ 

филмът на Бойко Василев http://bnt.bg/bg/productions/127/edition/22525/svetyt_na_jivo_3_maj_2012_predi_nachaloto

 

2015
10 ноември -  Никозия, Кипър, Famagusta Gate 

2013
20 март – Виена, Австрия – галерия „Ауф дер Павлаче” на Виенския университет
16 март – Любляна, Словения – Посолство на България
18 октомври – университет Фрайбург, Германия

2012
Юни – Страсбург, Европейски парламент
Юни – Йена, Германия
4 юни – изложба 150 години от рождението на Иван Шишманов – открита в БАН
Август – Народно събрание, Народен театър, София
Септември – Брюксел, Европейски парламент
28 септември – Свищов
15 септември – Варна
Ноември – Берлин, Германия
Декември – Бургас

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал