ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

ЕВРОПА ЗА БЪЛГАРИЯ


Оригиналното наименование на цялата колекция е: „Българските земи от древността до наши дни в атласи, карти, гравюри и книги от колекцията на д-р Симеон Симов”. Колекцията е събирана от д-р Симеон Симов няколко десетилетия. За първи път безценният по своята художествена и историческа стойност труд на г-н Симов става достъпен за българските граждани през 1978 г. когато от ФРГ в НБ „Кирил и Методий” пристигат 30 географски карти, подарени на България от българин, живеещ на запад. Това е първият случай, в който се споменава името на доктора по медицина Симеон Симов от Хамбург.
С времето колекцията карти нараства като към нея д-р Симов започва да добавя атласи, гравюри и рисунки. Впоследствие е организирана и изложба, която показва запазените в Западна Европа писмени художествени свидетелства за историческата съдба на България.
Двадесет години след първото й излагане, сбирката става българско притежание и се съхранява в Главно управление на архивите. Сбирката на д-р Симов има изключителна стойност и огромно значение, включително и като потвърждение на европейската идентичност на българите. Тя е една прекрасна възможност да се напомни на нашите съвременници миналото на земите, които обитаваме и към които са изпитвали интерес много европейски учени.
Хронологични граници
Колекцията обхваща събитията от началото на ІV до края на ХІХ век.
Този уникален архив от европейски карти, книги, гравюри и рисунки дава представа за развитието на европейската картография и книгопечатане в продължение на около 300 години.
Атласите, картите и книгите в сбирката са творби на прочути европейски династии картографи, издатели и гравьори. Картографското наследство на фамилии като Хоман, Сансон, или Хенрик Хондиус, Дела Тур, Тобияс Конрад Лотер и на още стотици европейски автори, сред които блестят имената на Себастиян Мюнстер, Герард Меркатор, говори за интересите на европейските държави към българските земи.
Д-р Симеон Симов е роден в Перник. Учил е в Първа търговска и в Шеста мъжка гимназия в София. През 1957 г. завършва медицина в София. Пътят му като лекар започва в София, но не след дълго напуска страната и повече от 50 години живее във Франция, Германия и понастоящем в Италия.  Всъщност, д-р Симов никога не се отделя напълно от страната си.  От началото на 60-те години обичта му към България се превръща в колекционерска страст: „Сега се прощавам с последното, което имах в моя живот – книгите! Една по една ги изваждам и за някои се сещам къде са купувани, и къде за първи път съм ги отварял. Често пъти дори не гледах цената, само си мислех: за България! Нови и стари, дрипави и лъскави, те всички бяха за мен истинско богатство. Всеки атлас, в който имаше поне една карта на нашата родина радваше очите ми.”
Предговор на издадения от Главно управление на архивите Каталог с цялата колекция на д-р Симов. Изложбата e поръчана от Държавен културен институт и е изработена от Главно управление на архивите.

 

2009
Март - Киев
Април - Берлин, Хановер
Май, юни - Лондон, Канбера
Септември - Делхи

2008
Февруари - Кишинев
Март - Одеса, Братислава
Април - Варшава
Май - Одрин
Юни - Ташкент
Август – Токио
Анкара
Октомври - Прага
Ноември – Копенхаген

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал