ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

Галерия гостува в мисия

18/06/2009

„Пластове” - експозиция на 19 български художници, представена в сградата на Постоянното представителство на Република България към Европейския Съюз в  Брюксел

През следващите няколко месеца новата сграда на българското Постоянно представителство ще бъде домакин на подбраните от галерия „Артамонцев” работи на 19 автори. Почти 50 творби, представящи изключително разнообразни почерци, живописни и графични техники, предпочитани теми и сюжети ще срещат многобройните посетители и работещите в сградата.

Проектът е дело на Културния институт към министъра на външните работи и ще представя в сградите на българските мисии в чужбина съвременно българско изкуство. Това е естествено продължение на ангажимента, който има Министерството на външните работи към българската пластична култура – с поддържането на многобройна колекция от творби, представени в мисиите, с уникалния Скулптурен парк в градината на самото министерство в София, както и подкрепата за изявите на български творци на международна сцена.

Представянето в мисиите на подбрани от галеристите автори и творби е и специфичен проект на публично-частно партньорство, което има за цел да предизвика нов диалог между съвременната пластическа изразност и забързаната делова активност на публичните институции.

Съвсем естествено изборът на първата реализация на проекта се падна на Брюксел и Постоянното ни представителство към Европейската комисия, където работят експерти от всички български министерства и държавни ведомства и деловите срещи с колегите им от европейските институции са всекидневие. Ръководителят на мисията – посланик Бойко Коцев, прие предизвикателството да посрещне в строгата делова атмосфера на сградата около 300 квадратни метра живопис и графика, изразяващи  артистичните визии на 19 художници.

За галерия „Артамонцев” това е второ представяне в Белгия след участието на фестивала  „Европалия – България” през 2002 г. В тази експозиция, наречена „Пластове” изборът на творбите предлага среща със съвременни български художници с активно участие в  художествения живот, удостоени с множество международни награди.

В експозицията са представени:

 

Александър Петков

Александър Ташев

Генчо Накев

Димитър Делийски

Димитър Янков

Иван Милев

Илия Желев

Лъчезар Касабов

Любомир Славков

Миглена Александрова

Милчо Талев

Силвия Артамонцева

Христо Христов

Цанко Панов

Цветан Колев

Цветан Лазаров

Цветан Тимотеев

Цветелина Спиридонова

Предстоящо

ИЗЛОЖБАТА „ПЕЙЗАЖ ИЛИ ВЪТРЕШНО ПРОСТРАНСТВО“ СЪБИРА АРТИСТИТЕ СВЕТОЗАР БЕНЧЕВ И ДИМИТРЕ ПЕЧИЧ
Изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“ представя работи на  проф. Димитре Печич, декан във Факултета по изящни...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

БЪЛГАРО-СРЪБСКИ ДИАЛОГ В ИЗКУСТВОТО

В препълнената зала на галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към министъра на външните работи на 16 февруари 2023 г. се състоя официалното откриване на изложбата „Пейзаж или вътрешно пространство“. Оригинални и нови произведения на двама професори от Художествените академии в София и... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2023
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал