ПЪТУВАЩИ ЕКСПОЗИЦИИ

БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ЮНЕСКО


Изложбата “Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО” е представителна колекция от 16 фотографии на Александър Нишков на обектите, включени в листата за световно наследство на ЮНЕСКО.
Като част от световното културно наследство седемте исторически обекта и двата парка представят страната ни в Списъка на Световната организация за образование, наука и култура – ЮНЕСКО. Наред с природните и културни съкровища на света, българските обекти, поставени под закрилата на ЮНЕСКО са част от наследството, без което човечеството не би било същото.
 
Наскоро ЮНЕСКО добави и още български забележителности в списъка на световните съкровища – този път в листата на нематериалното културно наследство бяха включени и уникалните изпълнения на фолклорния ансамбъл „Бистришките баби” и традицията на нестинарството. Значителна помощ ЮНЕСКО  оказва и в консервацията и реставрацията на Старинния Пловдив.
 
Поради изключителния интерес към проекта, Институтът  предостави дългосрочно копия от тази изложба на редица български мисии.

 

2010-2011
Солун
26 Май – Сеул
23 май – Брюксел
Канбера
Сантяго де Чили
Букурещ, Анкара, Женева, Никозия

2009
Февруари - Банкок
Март - Санкт Петербург, Тузла, Ханой
Април - Любляна, Бон, Белград
Май - Ню Йорк, Отава
Юни – Вашингтон, Техеран
Септември - Прага

2008
Януари - Торонто, Отава
Март - Бейрут, Аман, Дамаск, Загреб
Април - Одеса, Копенхаген, Бон
Май - Дъблин
Юни - Пекин, Шанхай, Варшава
Септември - Хага, Отава, Кишинев,
Октомври – Одрин
Тел Авив

Предстоящо

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“
Българските букви ще посрещат това лято от днес жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на брега на река Шпрее,...

ГАЛЕРИЯ "МИСИЯТА"

Откриване на изложба в галерия "Мисията"

     На 03 август в галерия „Мисията“ на ДКИ по инициатива на посолството на Казахстан в София бе открита изложба посветена на двама от най-забележителните казахски философи  Абай Кунанбаев и  Ал-Фараби .      Приветствия към гостите отправиха директора на ДКИ г-жа Снежана Йовева –... пълен текст

Галерия „Мисията” е основана през 2009 г. като свободно място за културна дипломация в София. Галерията е уникално арт пространство в рамките на административната структура, която променя дневния институционален ритъм, отваряйки пред публиката врати за динамичен обмен на идеи, артистични концепции и послания.

Галерията допълва и подпомага дейностите на Държавния културен институт, свързани с различни форми на междукултурен диалог: представяне на проекти и срещи с автори, изложби, конференции, литературни четения, презентации, благотворителни събития и работилници за деца.

Открита за посетители- пон-пет, 10:00- 17:00 ч.

Видео

Контакти

Държавен културен институт
Министерство на външните работи
София 1113, улица "Ал.Жендов" № 2,

+359 2 903 0641
ф: +359 2 971 12 81
е: culturalinstitute [at] mfa.bg
Държавен културен институт
Copyright © 1999 - 2020
Дизайн © Pimdesign
Шрифт Симбал