Новини

Фестивал на европейската литература в Токио

28/11/2018

      От 23 до 25 ноември 2018 г. в Токио за втора поредна година се проведе Фестивалът на европейската литература, организиран от Делегацията на ЕС в Япония със съдействието на Австрийския културен форум, Италианския културен институт, Институт Сервантес в Токио, Гьоте институт, Френския културен институт, Финландския институт в Япония, Полския институт в Токио, Чешкия център в Токио, EUNIC Japan, Arts Flanders Japan и посолствата на България, Ирландия, Естония, Холандия, Испания, Чехия, Португалия, Латвия и Унгария. Различните прояви от програмата на фестивала бяха проведени в сградата на Делегацията на ЕС в Токио, културните институти и центрове на европейски държави, центъра за изложения Tokyo Big Sight, както на други места в Токио.

      Фестивалът цели да запознае японската публика по-отблизо с европейската литература. Писатели и преводачи от Европа и Япония проведоха редица дискусионни панели, лекции и обсъждания.

     В рамките на събитието са проведоха обсъждания в различни направления като: Превод от европейски езици на японски, Съвременна литература и джендър, Живот в Япония и писане за Япония, Прекосяване на граници: литература и други форми на артистично представяне, Представяне на лауреатите на Нобелова награда за литература, дискусия на EUNIC Европейската литература в индустрията за публикуване и др.

      На 25 ноември в рамките на Фестивала на европейската литература в центъра за изложения Tokyo Big Sight се проведе Международен фестивал на комиксите (Kaigai Manga Festa), на който европейски и японски творци представиха свои книги, комикси, илюстрации, плакати и др. В общ щанд на ЕС участие взеха България, Чехия, Германия, Австрия, Италия и Ирландия. Франция, Испания и Полша бяха представени със самостоятелни щандове.

     Живеещият в Япония млад български художник Петър Тасев представи страната ни на Международния Кайгай Манга фестивал, като изложи свои творби и демонстрира уменията си, рисувайки на място комикси и карикатури в три сесии от по един час. Творбите на Петър Тасев предизвикаха интерес сред посетителите на фестивала.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook