Новини

ПРИЛОЖНА НОСТАЛГИЯ

02/02/2018

ЗА ПРОЕКТА

Приложна носталгия е проект за организиране на серия от съвместни експозиции на двама фотографи – един от Република Сърбия и един от страната, която председателства Съвета на ЕС – в случая от Р България.

Ще бъде осигурена възможност един сръбски фотограф да посети за 5-7 дни и снима  в София места, хора и събития, които му напомнят за Белград. От друга страна, автор от България ще посети Белград в ролята на „носталгичен фотограф“, който да открие сходни черти в живота на сръбската столица. Ще бъдат избрани по 20 фотографии от двамата автори за  експозиция, която ще се представят в Белград и София.

Основната идея на проекта Приложна носталгия  е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и страната-членка на ЕС. Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации съвместно с Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония. Повече информация – на сайта www.appliednostalgia.com

ОРГАНИЗАТОРИ

Министерството на европейската интеграция на Р Сърбия е основен координатор на проекта, а за реализацията на българската му част са ангажирани Посолството на Р България в Белград и Държавният културен институт.

Селектиране на авторите – Сръбският професионален фотограф Драган Куюнджич заедно със звеното по комуникации на Министерството за европейска интеграция на Р Сърбия ще избере по един фотограф от двете страни. Изборът става чрез кореспонденция с фотографски асоциации в България, преглед на профили в социални медии и професионални платформи, предложения от страна на Посолството на Р България и Държавния културен институт. Критерий за избора на участника ще са портфолиото, опит и получени отличия.

Държавният културен институт към министъра на външните работи и Посолството на Р България в Белград ще представят на организаторите български кандидатури за участие в проекта.

За целта – до 26 февруари 2018 г. ДКИ ще приема предложения – представяне на фотограф, портфолио и описание на получени отличия.

Държавен културен институт - София 1113, ул. “Александър Жендов” 2, тел. +359 2 807 6430,

е-mail: culturalinstitute@mfa.government.bg  

www.culture-mfa.bg

Предстоящо

Изложба живопис на Данаил Атанасов


На 7 май от 18.00 ч. в галерия "Мисията" на ДКИ се открива...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook