Новини

Дни на българското кино в Белград

19/12/2017

 

От 15 до 17 декември се проведоха Дни на българското кино в Белград. Тази година темата бе „Жени режисьори в българското игрално кино”. Прожекциите се състояха в Дом Омладине – едно от най-посещаваните от младите хора места в сръбската столица.

На официалното откриване на 15 декември беше представен филмът „Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син“ на режисьора Иглика Трифонова, която лично поздрави присъстващите в кино салона на Дом Омладине. С поздравителен адрес се обърна и г-жа Ива Крулева, заместник-ръководител на Посолството на България в Белград.

През следващите два дни бяха представени филмите „Безбог” на режисьора Ралица Петрова и „От Кремона до Кремона” на режисьора Мария Аверина, „Жажда” на режисьора Светла Цоцоркова и „11 A“ на режисьора Михаела Комитова.

Програмата на фестивала беше допълнена от проведената на 16 декември салоните на Дом Омладине дискусия с участието на Росица Вълканова, продуцент на филмите „Безбог” и „Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син“, Иглика Трифонова, режисьор, Андриана Стойкович, сръбски режисьор, и Ивана Кроня, сръбски кинокритик. Основните теми на дебата бяха ролята на жените режисьори в българското и в сръбското игрално кино и предизвикателствата, пред които са изправени филмовите дейци.

Дните на българското кино в Белград се провеждат за трета поредна година по инициатива на българското посолството в партньорство с Държавния културен институт към МВнР и Дом Омладине (Белград).

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2018
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook