„Европейски Пикник“ в парка Лаженки във Варшава

Посолство на Р Бългалия във Варшава, Полша

парк „Лаженки Крулевские“

1 май 2018 г.

На 1 май 2018 г. в парка „Лаженки Крулевские“ във Варшава, под патронажа на българското посолство и , в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, се проведе традиционният Европейски пикник, посветен на поредната годишнина от членството на Полша в ЕС. Традиционно на пикника, включващ богата програма от културни събития в парковото пространство, са поканени чуждестранните посолства, държавни институции, обществени организации и гражданите и гостите на Варшава. През миналата година патрон на празника бе Германия.

През тази година, съгласно постигнатата предварително договореност с ръководството на парка, патрон на Европейския пикник бе посолството на Р. България, във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

Официалното откриване на празника се състоя в т.н. „Дворец на водата“, където със съдействието на БКИ-Варшава и Националния ни исторически музей бе открита изложба с уникален експонат – златен венец и корона с украшения, принадлежащи на тракийски владетел от 4 век пр. н.е. Изложбата е организирана с почетния патронаж на Министерството на културата на България и на посолството на Република България в Полша. На откриването, на което присъстваха посланици, дипломати, полски и български граждани, речи произнесоха посланик Емил Ялнъзов и директорът на музея „Лаженки Крулевские“, проф. д-р Збигнер Вавер. Д-р Павлина Илиева, заместник-директор на Националния исторически музей в София и г-жа Калина Станчева, директор на БКИ, също отправиха приветствия към гостите. Подчертано бе, че експонатите, включени в изложбата – златен венец-корона и пръстен с печат – забележителни артефакти от 4 в. пр. н.е. са от погребение на млад тракийски владетел, разкрито през 2005 г. в „Голямата могила“ при Златиница-Маломирово, Ямболско и са част от културната програма за българското председателство на Съвета на ЕС и под знака на Европейската година на културното наследство. През този първи ден от гостуването на изложбата достъпът до музея бе безплатен, като опашката от стотици желаещи да я разгледат продължи през целия ден. Според информация от директора на музея Лаженки г-н Вавер, последното гостуване на изложба от тракийско злато във Варшава е било през 1976 г.

Програмата на пикника продължи с концерт на открито в амфитеатъра за над 600 зрители в парка „Лаженки Крулевские“, на сцената на който се изявиха представителните оркестри на полските армия и полиция. Специално гостуващ от България със средства по одобрен проект от Комуникационната стратегия на МВнР бе младежкият духов оркестър от с. Литаково, община Ботевград. Концертът бе открит с химните на Полша, България и ЕС. Приветствия поднесоха професор Збигнев Вавер и посланик Е. Ялнъзов. С бурни аплодисменти от публиката бе посрещнато обявеното от посланик Е. Ялнъзов специално дарение за Парка Лаженки и полския народ по случай 100-годишнината от възстановяването на независимостта на Р. Полша – а именно 100 розови храста от българска роза маслодаен сорт, специално селектирани от Института на розата в гр. Казанлък, пригодени за полския климат. Посланикът връчи на проф. д-р Вавер сертификат за направеното дарение.

Младите български музиканти бяха горещо аплодирани от полската публика. Изпълненият от българските музиканти репертоар включваше български военни маршове, народни хора, аранжименти на полски народни танци, популярни филмови мелодии и джаз. По случай патронажа на България, част от оградата на Кралския парк "Лаженки" при официалния му вход бе декорирана с постери, представляващи историческото и културно наследство и туристическия потенциал на община Варна. Изложбата от постери бе получена като промоционално дарение от община Варна, по заявка на посолството.

По късно на същия ден младежкият духов оркестър от Литаково изнесе и концерт на открито на площада в гр. Жирардув. Музикантите се радваха на бурни аплодисменти от страна на полската публика. На 2 май духовият оркестър отново свири на живо в Кралския парк "Лаженки" (Старата оранжерия). Музикалните изпълнения пожънаха сериозен успех сред присъстващите, част от които се включиха в танците – традиционни български хора и ръченици, водени от солистките на състава.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook