Тържествен концерт в Кралския Дворец във Варшава

Посолство на Р България Варшава, Полска република

Кралския дворец във Варшава

29 януари 2018 г.

На 29 януари в най-представителната зала на Кралския дворец във Варшава - зала „Бална“ се състоя тържественият концерт, посветен на българското председателство на Съвета на ЕС, с участието на световно известния български цигулар Марио Хосен, (определян като „българският Паганини“) в дуо с Лиляна Кехайова – виолончело. На събитието присъстват над 300 гости, сред които, министри от кабинета, представители на международни организации, местните и регионални власти, академичната общност, дипломати, както и много българи, живеещи в Полша.

Концертът е открит от международния младежки хор на Европейския колеж Натолин (варшавски филиал на Колежа на Европа в Брюж), с диригент Катажина Бониецка, който изпълни химните на България, Полша и този на ЕС - „Одата на радостта“ на полски, немски и френски език.

Програмата на концерта включва музикални шедьоври от Паганини, Бах, Хендел, Равел, Пиацола, П. Христосков и др. Виртуозното изпълнение на българските музиканти е посрещнато бурни аплодисменти. В края на концерта в изпълнението за „бис“ към изпълнителите се присъедини и проф. Клаудиуш Баран, ректор на Музикалната академия „Фр. Шопен“ във Варшава, който също беше сред гостите.

В приветственото си слово посланик Емил Ялнъзов акцентира върху приоритетите и предизвикателствата пред първото българско председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приноса на България като страна с 13-вековна история към европейските ценности и култура. Посочи, че България ще изпълнява мотото си „съединението прави силата“, като честен посредник и модератор и ще се стреми да обединява европейските партньори.

Във фоайето на залата гостите имаха възможност да разгледат подготвената от БКИ изложба на икони и дърворезби, удостоени с национални и международни награди, изработени от ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ - гр. Трявна. Гостуването на изложбата е резултат от споразумение за партньорство между градовете Трявна и Жирардув. Празничната вечер приключи с коктейл с български вина. Организацията и провеждането на концерта, който е основното културно събитие по линия на българското председателство в Полша, е резултат от съвместните усилия на Посолството и Българския културен институт във Варшава, подкрепата от МВнР и Министерството на културата, подкрепата от спонсори.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook