СВЕТЛИНАТА НА БУКВИТЕ


За отбелязване на годишнината от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий – важен етап от утвърждаването на славянската писменост – Фондация „Елена и Иван Дуйчеви” съвместно с ДКИ изготвиха фотоизложба „Светлината на буквите”.
Създаването на славянска азбука в средата на IX век е от ключово значение за историята на европейската култура. Широкото разпространение на християнството из територии, населявани от множество различни етнически групи по време на Великото преселение на народите, благоприятства за съхраняване идентичността на славяните чрез създаването на азбука на собствения им език. Оцеляването и съхраняването на славянската азбука се свързва с България, която играе ролята на „люлка” на духовната култура на славянските народи. Публикуваната в България християнска литература бива заимствана и адаптирана от сърби и руснаци и по този начин православното славянство се утвърждава като цивилизационен фактор. Изложбата „Светлината на буквите” представя най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в.

 

Състои се от 24 табла с размер 100х70 см на полипропилен с лайсни за окачване и подготвена на английски език.

каталогът на експозицията на английски с встъпителна статитя на проф. д-р Аксиния Джурова можете да изтеглите от http://issuu.com/yavorkoinakov/docs/light_catalog

 

2016
Никозия, Кипър

2015
май-юни Атина, Гърция - Музей на Византийското и християнско изкуство

2014
март - Бейрут, Ливан
май - Сейнт Питърсбърг, Флорида, САЩ, Волгоград, Руска Федерация
ноември - Никозия, Кипър
ноември-декември - Франкфурт, Германия

 

2013
октомври – Страсбург
ноември – Белград
септември – Милано
септември – Хелзинки
юни – Варшава
май – Швейцария

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook