Презентация в ДЕС във Вашингтон на тема „Картини със звук от България – фотографии и Записи“

Посолство на Р България във Вашингтон, САЩ

Делегацията на ЕС

30 май 2018 г.

 

      На 30 май 2018 г. в Делегацията на ЕС във Вашингтон бе направена презентация на тема „Картини със звук от България – фотографии и записи“ от г-н Мартин Кьониг, американски етнограф и културолог. Събитието беше част от културната програма, организирана от посолството по повод Българското председателство на Съвета на ЕС. Подобна презентация бе представена в посолството през октомври 2017 г.

      Записите и фотографиите са направени от г-н Кьониг преди повече от 50 години в различни населени места в България – с. Бистрица, с. Плана, с. Студена, с. Лева рука, гр. Трън, с. Ковачевски, гр. Самоков, с. Кавракирово и др. При посещенията си в България, г-н Кьониг е събирал, изследвал и документирал традиционна българска народна музика и танци, изпълнявани в оригинална и непрофесионална среда. Историческите записи и фотографии представят изпълнителите, музиканти и танцьори, както и техния традиционен начин на живот.

      Записите и фотографиите на г-н Кьониг са включени в проект на Smithsonian Institution - американска организация с нестопанска цел, която управлява музеите във Вашингтон. Предвижда се да бъде издадена книга с два диска с автентична българска народна музика, предназначени за разпространение чрез системата на Smithsonian Institution, чийто музеи са сред най-посещаваните в САЩ.

       Събитието бе открито от заместник-ръководителя на Делегацията на ЕС Каролин Вичини, която благодари на посолството за неговото организиране и за активната му дейност по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

      В приветствието си посланик Тихомир Стойчев открои богатото културно наследство и традиции на България, намерили израз в самобитния фолклор с неговите уникални неравноделни ритми и танци. Подчертано бе, че събитието се провежда непосредствено след 24 май, когато страната ни чества Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Чрез „кирилицата“ България дава своя значим принос към европейската и световна културна традиция. Поздравен бе г-н Кьониг за неговия интерес към българската народна музика и танци и приноса му за тяхното представяне в чужбина.

      На събитието присъстваха над 150 души, представители на академичните среди в САЩ и на българската общност от района на Вашингтон. Презентацията беше посрещната с голям интерес от публиката и г-н Кьониг отговори на редица въпроси относно българските народни песни и фолклорни традиции. По информация на служители на Делегацията на ЕС, за първи път събитие, проведено в рамките на европейската програма „Разговори за култура“, е посетено от толкова голям брой хора.

Предстоящо

Изложба живопис на Данаил Атанасов


На 7 май от 18.00 ч. в галерия "Мисията" на ДКИ се открива...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook