Откриване на изложбата „Светлината на буквите“, посветена на 24 май и Българското председателство

Посолство на Р България в Тбилиси, Грузия

Библиотека на Тбилиския държавен университет „Иван Джавахишвили”

 14 май 2018 г.

 

 

   На 14 май 2018 г., в изложбената зала на библиотеката на Тбилиския държавен университет „Иван Джавахишвили” бе открита изложба „Светлината на буквите “, посветена на „24 май“ – деня на българската просвета и култура и славянската писменост и Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието бе организирано от посолството на Република България в Грузия с любезното съдействие на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България и домакинството на Тбилиския държавен университет „Иван Джавахишвили”.

   Изложбата е второ поредно съвместно мероприятие с най-стария грузински университет, промотиращо по повод „24 май“ историята на създаването на българската писменост и българските културни достижения. Миналата година по повода отново в сградата на университета бе представена изложба за глаголицата и кирилицата.

   Настоящата експозиция „Светлината на буквите“, създадена от фондация „Елена и Иван Дуйчеви“ и ДКИ по повод годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий и представена до момента в страни като: САЩ, Германия, Франция, Италия, Полша, Финландия, Гърция, Кипър и др., показва едни от най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода IХ-ХVІІІ в. Тя акцентира върху създаването на славянска азбука в средата на IX век и значението й за историята на европейската култура.

   Културното събитие бе открито с изказване на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Грузия г-жа Десислава Иванова и приветствие от ректора на Тбилиския държавен университет „Иван Джавахишвили” г-н Гиорги Шервашидзе. Специален гост на честването бе заместник-министърът на образованието на Грузия г-н Александър Тевзадзе. Изложбената зала бе огласена от звуците на „Върви народе възродени“, а гостите - запознати с връзката на песента с празника.

   В изказването си посланик Иванова разказа накратко за важността на славянската писменост за оцеляването и съхраняването на българския род и култура през вековете и значението на образованието в българската народопсихология. Спря се специално на историческата важност на предоставената от българския владетел Борис I възможност учениците на светите братя Кирил и Методи да продължат делото им в България. Направи препратка към съвремието и факта, че с влизането на Република България в Европейския съюз кирилските букви стават третата официална азбука в ЕС.

   От своя страна, ректорът г-н Шервашидзе, също, се спря на историческите факти, подчертаващи българския културен принос и отбеляза със задоволство, че това е поредното мероприятие, организирано съвместно от Тбилиския държавен университет и посолството на Република България в Грузия.

   На откриването на изложбата присъстваха посланиците на Полша, Иран, временно управляващата посолството на САЩ и други представители на дипломатическия корпус в Грузия, преподаватели и студенти, представители на българската общност в Грузия и медии.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook