Откриване на изложбата „Пъстра България“ в Ереван

Посолство на Р България в Ереван, Армения

Еревански държавен университет

7 юни 2018 г.

 

 

     На 7 юни посолството на Р България в Армения организира събитие за откриване на фото изложбата „Пъстра България“, представяща творби на известния български фотограф Ладислав Цветков. Инициативата бе осъществена в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Изложбата, състояща се от подбрани 27 фотоса, бе експонирана в централното фоайе на Ереванския университет и ще продължи до края на юни месец.

     На откриването на изложбата присъстваха зам.-министърът на културата г-жа Назени Гарибян, представители на дипломатическия корпус и международни организации, акредитирани в Ереван, представители на МВнР, Министерството на културата, Асоциацията на фотографите, академични и музейни институции, общинската администрация на Ереван. Присъстваха и значителен брой студенти, някои от които изучават български език в института «Брюсов», представители на медиите и неправителствения сектор. Посланик Мария Павлова приветства участниците, като припомни, че Българското председателство в Съвета на ЕС е повод за организиране на събития, които да допринесат за повишаване на информираността за страната-председател. Г-жа Павлова се спря накратко на някои от традициите и обичаите, запечатани на фотосите, като отбеляза, че събития като настоящата експозиция имат потенциал да стимулират културния туризъм, който е изключително важен, както за България, така и за Армения.. В словото си посланик Павлова изрази своята благодарност към арменските институции - Министерството на културата, ръководството на Ереванския държавен университет и директора на Еревански исторически музей за любезната подкрепа и оказаното съдействие за организирането на изложбата.

     От името на Министерството на културата, зам.-министър Назени Гарибян поздрави посланик Павлова с успешното протичане на европейското председателство в Ереван и откриването на изложбата. Гостите бяха приветствени и от заместник-ректора на Държавния университет г-н Рубен Маркосян, който изрази задоволство, че българското посолство е избрало да експонира изложбата именно в Държавния университет на Армения, както и че тя се представя пред арменската публика именно под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той сподели приятните си впечатления от посещениието си в София по повод на 125-годишнината на Софийския университет, когато е имал възможност да се запознае с нашата столица и нейните забележителности. Отбелязано бе, че Арменският държавен университет сътрудничи и с други български образователни институции и че е уверен, че това събитие ще допринесе за задълбочаване на сътрудничеството в културно-образователната област.

     Мероприятието завърши с малък коктейл, по време на който персоналът на посолството предостави допълнителни разяснения на гостите по повод на представените пейзажи, традиции и обичаи в рамките на изложбата.

Предстоящо

150 години от създаването на БАН


      През тази година Българска академия на...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook