Откриване на изложба на Даниела Тодорова и скулптора Тодор Тодоров в Бело Оризонте, Бразилия

Посолство на Р България в Бразилия, Бразилия

Музей на народното изкуство в град Беро Оризонте, щат Минас Жераис, Бразилия

25 май 2018 г.

 

 

   На 25 май 2018 г. в Музея на народното изкуство в град Беро Оризонте, щат Минас Жераис, Бразилия, родното място на Дилма Русеф, бе открита изложба на българските артисти Даниела Тодорова - „Изкуство от хартия“ - и Тодор Тодоров – „Елементарна скулптура“.

   Експозицията беше посветена на 24 Май – Деня на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, на българската писменост, култура и образование и е част от Културната програма на посолството за Българско председателство на Съвета на ЕС.

   Изложбата, придружена от аудио-визуални презентации на португалски език, бе открита от посланика ни в Бразилия Валери Йотов, който подчерта ключовата роля на Светите братя Кирил и Методий и на България за разпространение на християнството сред славянските народи, за превода на свещените книги и въвеждане на богослужение на славянски език. Представени бяха накратко успехите на Българското председателство на Съвета на ЕС и високата международна оценка за него.

   Посланикът представи и дейността на Фондация „Аматерас“, ръководена от Даниела Тодорова за популяризирането на културно-историческото наследство на България и на българското изкуство в много страни по света.

   Даниела Тодорова и Тодор Тодоров представиха своите оригинални експозиции, сътрудничеството си с бразилски творци и намерението си да продължават да работят за осъществяване на нови съвместни културни проекти в България и Бразилия.

   Приветствия към публиката отправиха и Почетният ни консул в града Ренато Русеф, Секретарят (министър) по културата в местното правителство на щат Минас Жераис г-н Анжело Освалдо Сантос и вице-президентът на Федерацията на индустрията на щата г-н Карлос Мораеш.

   Присъстваха многобройни посетители - консули на различни страни в Бело Оризонте, журналисти, студенти, приятели на България. В местния всекидневник „Естадо де Минас“ беше публикувана информация за събитието.


Предстоящо

Изложба живопис на Данаил Атанасов


На 7 май от 18.00 ч. в галерия "Мисията" на ДКИ се открива...

ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook