Откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в Португалия

Посолство на България в Португалия
Национален дворец „Мафра“
1 февруари 2018 г.


Посолството на България в Португалия организира специална проява за отбелязване на започналото Българско председателство на Съвета на ЕС в страната. Събитието се състоя на 1 февруари 2018 г. в Националния дворец „Мафра“ – едно от най-знаковите места в Португалия, паметник на културата на ЮНЕСКО и бивша резиденция на португалските крале. Тържественият акт и концертът се проведоха в залата на Библиотеката на Двореца „Мафра“, едно от най-емблематичните за културно-историческото наследство на Европа места.
Програмата включваше приветствено слово на българския посланик, концерт – класическа музика, експозиция на свързани с историята на България книги и карти, съхранявани в Библиотеката на Двореца „Мафра“, както и коктейл за присъстващите гости.
В слово, произнесено на португалски език, посланик Василий Такев подчерта важното значение на Българското председателство, което е пряк израз на високо отговорното отношение на страната ни към настоящето и бъдещето на Обединена Европа. Българският посланик направи паралел между значителния принос, който България и Португалия имат за утвърждаването на държавността в Европа и за културното и духовното формиране на европейската цивилизация. Многопластовият характер на посланията в обръщението бе илюстриран метафорично със стихове на големия португалски поет Фернандо Песоа.
В рамките на музикалната програма прозвучаха творби на изтъкнати български и португалски композитори като Марин Големинов, Георги Златев – Черкин, Петър Христосков, Жоао де Соуза Карвальо и Луиш де Фрейташ Бранко. Произведенията бяха изпълнени от октет, съставен от български и португалски музиканти в „Оркестъра на Кашкайш и Оейраш“, ръководен от маестро Николай Лалов. В изпълнение на музикантите прозвуча и „Ода на радостта“, с което бе откроено и европейското измерение на събитието.
Откриването на Българското председателство в Португалия премина при засилен интерес от страна на португалски, български и други чуждестранни представители. Присъстваха парламентаристи и членове на правителството, представители на местната власт, въоръжените сили, дипломатическия корпус, академичните и културните среди, както и на българската общност в страната.

Предстоящо
ДОКУМЕНТИ

Тук можете да намерите основните административни и нормативни документи, по които работи
Държавния Културен Институт.
Copyright © 1999 - 2019
PIMDESIGN Ltd.
Намерете ни във
Facebook